Rusija zanika poboje civilistov v Buči; nov poskus evakuacije iz Mariupolja, po Odesi napaden še Mikolajiv

Ukrajina skuša danes skupaj z Rdečim križem znova evakuirati civiliste iz obleganega Mariupolja.

Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, se skuša Mariupolju približati več avtobusov, ki jih spremljajo predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

V mestu naj bi bilo v katastrofalnih razmerah še vedno ujetih okoli 100.000 ljudi, do katerih so se Ukrajinci in ICRC v minulih dneh že nekajkrat skušali prebiti, a neuspešno.

Danes poleg tega z juga Ukrajine odmevajo predvsem napadi na naftno rafinerijo in skladišča goriva na obrobju milijonske Odese ob Črnem morju. Poleg tega so ruske sile raketirale tudi pristaniško mesto Mikolajiv.

Ukrajinska stran naj bi medtem znova napadla mesto Belgorod severno od Harkova na ruski strani meje, še poročanje svetovnih tiskovnih agencij prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). 

Napad na rafinerijo in skladišča goriva v pristaniški Odesi.
Kdo je pobijal v predmestju Kijeva?

Rusko obrambno ministrstvo je danes zatrdilo, da ruske sile niso ubile civilistov v kraju Buča nedaleč od ukrajinske prestolnice. Kot je sporočilo, v času, ko je bila Buča pod rusko zasedbo, niti en lokalni prebivalec ni bil žrtev kakršnihkoli nasilnih dejanj.

Dodali so še, da so imeli vsi prebivalci možnost, da svobodno zapustijo naselje v smeri severa, saj so predmestja Kijeva južno od Buče takrat neprestano obstreljevale ukrajinske sile.

Pretresljive fotografije in video posnetke trupel, ki prekrivajo ulice Buče, so v Moskvi označili kot provokacijo in še eno produkcijo režima v Kijevu za zahodne medije.

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je medtem sporočila, da so na območjih širše kijevske regije, s katerih so se Rusi umaknili, doslej našli 410 trupel civilistov, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: