Še o ramazanu: prvi dan ramazanskega bajrama pade na slovenski državni praznik

Ramazan je mesec posta, ta pa muslimanom predstavlja najvišjo stopnjo pobožnosti in dokaz resničnega verovanja.

Po koledarju Islamske skupnosti v Sloveniji se je pričel s petkovim sončnim zahodom. Letos bo trajal 30 dni, prvi dan ramazanskega bajrama sovpada z drugim dnem Praznika dela v Sloveniji, torej drugega maja.

Molitve so (in še bodo) potekale v vseh večjih krajih po Sloveniji, kjer imajo svoje prostore. Od odprtja ljubljanske džamije tukajšnji muslimani ne trpijo več (tolikšne) prostorske stiske, bodo pa aktivnosti vendarle organizirane v mnogih slovenskih mestih in krajih.

Na spletni strani Islamske skupnosti tako navajajo Ajdovščino, Celje, Izolo, Jesenice, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Maribor, Novo Gorico, Novo mesto, Postojno, Sežano, Škofjo Loko, Trbovlje, Velenje in Tržič.

Od odprtja ljubljanske džamije tukajšnji muslimani ne trpijo več (tolikšne) prostorske stiske.
O namenu posta

Verniki se- kot že omenjeno- postijo in sicer med sončnim vzhodom in zahodom. V tem času ni dovoljeno uživati nobene hrane in pijače.

Gre za najboljše obdobje v letu, poudarjajo: to je čas za molitev bogu (Alahu), ko se verniki- med drugim- soočajo s svojimi slabimi dejanji in zanje prosijo odpuščanja. Prosijo tudi za nagrado za vse, kar je bilo storjenega dobrega.

Gre za enega petih stebrov islama, ki označujejo pet glavnih dolžnosti, ki jih morajo izpolnjevati vsi muslimani, izvzeti so otroci, starejši in bolni.

Gre za deveti mesec v letu po islamskem koledarju, ta pa prinaša več druženja vernikov, skupnih obedov in molitve.

Alah naj bi v skladu z izročilom in verovanjem preroku Mohamedu v tem obdobju pričel razodevati sveto knjigo muslimanov Koran, zato se muslimani v tem obdobju še posebej zavzeto intenzivno posvečajo njegovemu branju in preučevanju.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: