V Katoliški cerkvi danes dan molitve za žrtve spolnih zlorab

V Katoliški cerkvi v Sloveniji danes poteka dan molitve in sprave za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi in družbi.

Med drugim bodo verniki pri vseh mašah zmolili molitev, ki jo je v ta namen pripravila papeška komisija za zaščito otrok, kjer je mogoče, pa bodo za žrtve zlorab prižgali sveče.

Oktobra lani je namreč Slovenska škofovska konferenca sklenila, da bo vsako leto na t. i. tiho nedeljo, ta je letos padla na 3. april, potekal dan molitve in sprave za žrtve spolnih zlorab.

V zadnjih letih so slovenski škofje za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi sicer sprejeli vrsto ukrepov, ki naj bi služili kot pravna podlaga za hitrejše in bolj učinkovito obravnavo sumov zlorab.

V zadnjih letih so slovenski škofje za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi sprejeli vrsto ukrepov.
Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje poziva k ukrepanju, civilna iniciativa nezadovoljna

“Nobena žrtev ni kriva za zlo, ki ji je bilo storjeno, pa se nikdar ne bi smelo zgoditi. V polnosti je odgovornost na strani storilca, zagovarjam samo ničelno toleranco do kakršnih koli zlorab.

Žrtvam in njihovim domačim izražam svojo bližino in sočutje,” je v zapisu, objavljenem na spletni strani Katoliške cerkve, poudaril novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje.

Poslušati in slišati, zaščititi in nuditi podporo, čustveno in duhovno, so ključni dejavniki, ki jih je navedel in na katere ob sumu zlorabe opozarja.

Na drugi strani v Civilni iniciativi Dovolj.je, ustanovljeni ravno za opozarjanje na primere zlorab v Cerkvi, še vedno niso zadovoljni z ukrepanjem ob sumih zlorab, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Komentiraj