Ministrstvo za finance: proračunska dinamika v prvem četrtletju ugodnejša od načrtov

Dinamika proračunskih gibanj je bila v prvem letošnjem četrtletju tako na strani prihodkov kot tudi odhodkov ugodnejša od načrtov, je na vladnih spletnih straneh sporočilo Ministrstvo za finance. 

Prihodki so v prvih treh mesecih dosegli nekaj manj kot 3,07 milijarde evrov, kar je skoraj tretjina več (27,1 %) kot v enakem obdobju lani predlani (29,8 % leta 2019). Odhodki so v prvih treh mesecih znašali približno 3,33 milijarde evrov oziroma 9,6 % manj kot v primerljivem obdobju lanskega leta.

Državni proračun je marca zabeležil 353,3 mio EUR primanjkljaja, v prvem četrtletju pa je ta znašal 260 mio EUR. Vendar v skladu s podatki poudarjajo, da je dinamika ugodnejša od načrtov. Glede na sprejeti proračun za letošnje leto, ki predvideva 2,47 milijarde evrov primanjkljaja, smo namreč v prvi četrtini leta dosegli 14,2 % načrtovanega primanjkljaja.

Fotografija je simbolična.
Photo by Pixabay on Pexels.com
Podrobnejši finančni podatki relativno ohrabrujoči

Prilivi od davčnih prihodkov so v prvih treh mesecih dosegli nekaj manj kot 2,40 milijarde evrov in so za 22,1 % višji kot v enakem lanskem obdobju.

Prilivi od dohodnine so znašali 468,1 milijona evrov in so bili od primerljivega lanskega obdobja višji za 15 %, prilivi od davka od dohodkov pravnih oseb pa so narasli za 22,1 % na 246,7 milijona evrov. To potrjuje ugodno stanje na trgu dela in visoko dinamiko gospodarske aktivnosti.

Prihodki od trošarin so dosegli 327 milijonov evrov in so bili za 6,1 % višji kot v enakem obdobju lani, prilivi od davka na dodano vrednost pa so narasli za 32,4 % na nekaj manj kot 1,07 milijarde evrov. Slednje odraža živahno zasebno in investicijsko potrošnjo, menijo pri ministrstvu. 

Nedavčni prihodki so v prvih treh mesecih dosegli 212,5 milijona evrov, kar je slabih 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Razlika se nanaša na operacije zakladnice v povezavi z zadolževanjem in servisiranjem dolga Republike Slovenije, na podlagi katerih smo prejeli razliko v ceni izdanih obveznic.

Iz Evropske unije smo v prvih treh mesecih prejeli skoraj 398 milijonov evrov, kar je slabih 166 milijonov evrov več kot v primerljivem obdobju lani. Visoka povračila iz sredstev strukturnih skladov Evropske unije kažejo na pospešeno izvajanje projektov v preteklih mesecih.

Za investicije je državni proračun namenil 17 odstotkov več,
kar znaša 145,5 milijona evrov.
Magna pri Mariboru, fotografija je simbolična.
Za subvencije več kot tretjina manj kot lani

Zanimiv in pomenljiv je tudi sledeči podatek: izdatki za plače, subvencije in transfere posameznikom so bili zaradi prenehanja ukrepov za obvladovanje epidemije v prvih treh mesecih nižji kot v enakem obdobju lani.

Za stroške dela se je tako namenilo dobrih 5 odstotkov manj kot v enakem času lani (370,6 mio EUR), za subvencije pa smo namenili kar 38,7 % manj oziroma 175,5 milijona evrov. Za transfere posameznikom in gospodinjstvom je šlo celo skoraj polovico manj kot lani (470,7 mio EUR, slabih 44 %).

Dobra stran: transferi nezaposlenim so se zaradi nižjega števila nezaposlenih znižali za 14,8 milijona evrov ali dobro četrtino (25,2 %).

Izdatki za obresti so v prvem četrtletju skupaj dosegli 333,1 milijona evrov in so za 52,5 milijona evrov nižji od primerljivega obdobja v lanskem letu.

Za investicije je državni proračun v prvih treh mesecih namenil 145,5 milijona evrov oziroma slabih 17 % več kot v enakem obdobju lani. Za do četrtino višji investicijski transferi občinam in javnim zavodom omogočajo razvoj na lokalni ravni, ob koncu trdijo pri ministrstvu za finance.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: