Peticija za ohranitev delovanja Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani “Ruski dom”

(novica s komentarjem) 

Na spletni strani change.org lahko podpišete peticijo zoper načrtovano zaprtje Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, ki je osupnilo pokončen del slovenske javnosti. Poveznica je na voljo nižje v članku. 

Kot uvodoma zapišejo snovalci peticije, je slednja ustvarjena v podporo delovanju nepolitične organizacije Ruski kulturni center znanosti in kulture “Ruski dom” v Ljubljani, ki jo želi trenutna slovenska vlada Janeza Janše in v zvezi z vojnim konfliktom Rusije z Ukrajino enostavno ukiniti.

Odločitev na dan objave (1.4.2022) sicer še ni dokončno sprejeta, opozarjajo snovalci, saj še ni potrjena  s strani poslancev, kljub navedbi medijev o ukinitvi centra.

Namen peticije je torej jasen, kakor je jasen namen vlade Janeza Janše, ki je v svojem bistvu nizkotna in poceni predvolilna poteza (opomba avtorja članka, ne snovalcev peticije).

Ruski predsednik Vladimir Putin na slovesnosti
ob stoletnici kapelice 30. 7. 2016 pri Kranjski gori.
(Avtor: Kremlin.ru; licenca: CC BY 4.0; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50408986)

Posebej pomembno je poudariti, da snovalci menijo, da je omenjeni kulturni center- ta že več kot 10 let povezuje Slovenijo, Rusijo in tudi Ukrajino (trenutni direktor je Kijevčan, opozarjajo)- zelo pomemben za ohranitev kulturnih in jezikovnih povezav za vse tiste, ki so povezani s kulturo ruskega jezika ter predstavlja podporo skupni kulturi slovanstva.

Da se v okviru kulturnega centra že več kot 10 let odvija Festival glasbe slovanskih narodov, deluje knjižnica, potekajo tečaji ruščine, glasbeni dogodki, izmenjave muzejskih razstav in še mnogo drugih lepih kulturnih in znanstvenih projektov, še omenjajo ob predstavitvi peticije.

Center je tudi pomemben za celotno ruskogovorečo skupnost v Sloveniji, med katero je veliko ljudi različnih narodnosti.

“Ta peticija nima povezave s političnimi pogledi”, dodajo, “in je ustvarjena s strani ruskogovoreče skupnosti, ki jasno izraža svojo pozicijo PROTI vojni v Ukrajini.”

NE vojni, DA kulturi, sklenejo. “Kulturni mostovi naj nas povezujejo. Tega si želimo, če se strinjate s tem, hvala!”

Še obljubljena poveznica do spletne peticije: https://www.change.org/p/peticija-za-ohranitev-delovanja-ruskega-centra-znanosti-in-kulture-v-ljubljani-ruski-dom?recruiter=864244416&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_initial&recruited_by_id=6770ec30-2c36-11e8-8793-69264d1dfd23&share_bandit_exp=initial-32868256-en-US

(mbo) 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: