Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o uvedbi povračilnih vizumskih ukrepov v povezavi z “neprijaznimi dejanji” tujih držav.

Ukrep, ki zadeva tudi države članice EU, je odgovor na uvedbo sankcij, ki so jih po ruski invaziji na Ukrajino proti Moskvi uvedle številne zahodne države, poročanje številnih svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Omenjeni odlok, ki je bil danes objavljen na uradnem portalu pravnih informacij, začasno odpravlja številne določbe sporazumov o poenostavitvi vizumskih postopkov z EU, Norveško, Dansko, Islandijo, Švico in Lihtenštajnom, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass.

Putin je zunanjemu ministrstvu tudi naložil, naj uvede osebne omejitve za tujce in osebe brez državljanstva, ki zagrešijo “neprijazna dejanja” pri vstopu ali med bivanjem v državi proti Ruski federaciji, njenim državljanom ali pravnim osebam.

Nič ne kaže, da bi med Rusijo in Ukrajino lahko kmalu prišlo do miru.
(vir: splet)
Je kolumnist ruskega državnega radia del Ukrajincev označil za naciste?

Medtem pa naj bi Timofey Sergeytsev, kolumnist ruskega državnega medija RIA Novosti, danes opravičeval rusko oboroženo intervencijo v sosednji državi z besedami, da morajo biti Ukrajinci kaznovani zaradi “podpore nacizmu“.

Poleg elite je pomemben tudi del množic, ki so pasivni nacisti, sostorilci nacizma, naj bi še navedel.

“Podpirali so nacistične oblasti in se jim udinjali. Družbeno “močvirje”, ki je aktivno in pasivno podpiralo ta režim, zdaj enostavno mora iti skozi vojne stiske in prebaviti izkušnjo kot zgodovinsko lekcijo in odrešitev hkrati,” naj bi med drugim zapisal Sergečev.

Zaradi evropske informacijske blokade ruskih medijev teh navedb zahodnih medijev sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

(mbo)