V večjem delu Nemčije med nakupovanjem maske niso več obvezne. Covidslo.net k temu že nekaj časa poziva slovensko vlado!

V večjem delu Nemčije danes v trgovinah prvič po približno dveh letih ni več treba nositi obraznih mask.

Zvezni in deželni organi so tako udejanili obljubljeno in ublažili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Le v dveh zveznih deželah, Hamburgu in Mecklenburgu-Predpomorjanski, maske za zdaj ostajajo obvezne.

Po najnovejših podatkih Inštituta Roberta Kocha se število novih okužb v Nemčiji še naprej zmanjšuje. Danes so jih v državi zabeležili 41.129, medtem ko so jih prejšnji ponedeljek zabeležili 67.501, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrepe odpravljajo tudi druge evropske države, bo odprava mask zadnji predvolilni bonbonček Janševe vlade?!

V Litvi maske v zaprtih prostorih od danes naprej niso več obvezne, vendar vlada še vedno priporoča prostovoljno nošenje. Iz uredbe so sicer izvzete bolnišnice in domovi za starejše ter javni prevoz, kjer maske ostajajo obvezne, še poroča STA.

Minuli teden so tako poročali tudi o odpravi velike večin, če ne že vseh, ukrepov še iz Italije in Švice, pa tudi Avstrije.

Kako je v Sloveniji?

Slaba večina državljanov (60 %) naj bi po uradnih podatkih še zmeraj podpirala uporabo mask v zaprtih prostorih, a dejstvo je, da se ukrepa drži vedno manj ljudi, kar lahko opazimo na vsakem koraku, predvsem v velikih trgovskih centrih, ki ponujajo še druge vsebine.

Na spletni strani http://covidslo.net, kjer podrobno spremljajo trende v zvezi z epidemijo, so podali zanimivo videnje razvoja dogodkov.

To je njihovo pojasnilo, zakaj pri nas trenutno maske že bolj škodujejo, kot koristijo:

  • ustvarjajo imunski dolg (glej glej)
  • ustvarjajo nepotreben plastičen odpad
  • za ljudi predstavljajo nepotreben strošek
  • v bolnišnicah je trenutno stanje ugodno in se izboljšuje naprej. BA.2 grožnje ni več, ker je bil vrh zaznanih okužb že 20.3.2022, okužbe pa od takrat padajo, reprodukcijsko število se niža in je trenutno 0,85
  • neke nove grozeče različice virusa ni na vidiku. Javnozdravstvenega problema ni, situacija je enaka kot v tem letnem času pred pandemijo covid.

Da maske že bolj škodujejo kot koristijo je postalo že povsem jasno okoli 25, marca, zapišejo. Že takrat bi morali obvezne maske odpraviti, iz neke previdnosti pa smo čakali dodaten teden. Nadaljnje odlašanje nam škoduje.

Veliko drugih držav jih je že odpravilo. Če bo kdo želel, bo lahko masko uporabljal še naprej, sklene Peter Malovrh, ki že precej časa izvaja analize in projekcije gibanja epidemije novega koronavirusa.

O(b)staja tudi drugo dejstvo- večina javnosti meni, da bo odprava ukrepa obvezne nošnje mask v zaprtih prostorih zadnji predvolilni bonbonček Janševe vlade pred prihajajočimi volitvami konec aprila.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: