Rusija naj bi pripravljala obsežne napade na vzhodu Ukrajine, je na vrsti Slavjansk?

Ruska vojska se domnevno pripravlja na obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine, potem ko je iz okolice Kijeva umaknila večino svojih enot, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Znak preusmerjanja pozornosti Rusije proti vzhodu naj bi bil tudi premik več ruskih enot proti Lugansku in Donecku, ki sestavljata za Rusijo ključno regijo Donbas. Ruska vojska naj bi pripravljala ofenzivo na mesto Slovjansk, da bi se povezala z drugimi silami v regiji Donbas.

Ruske sile naj bi zapustile tudi območja na severu države okrog Černigiva in Sumija ter tako vse svoje napore usmerile proti vzhodu Ukrajine. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pričakuje tudi več ruskih napadov na oblegani mesti Harkov in Mariupolj.

Medtem so iz mesta Mikolajiv na jugu Ukrajine ponoči poročali o novih napadih in žrtvah. Ubitih je bilo najmanj 11 ljudi, 62 pa ranjenih, še poroča STA.

Ostanki ukrajinskega Iljušina IL-76 na letališču v Melitopolu,
ki ga zdaj zasedajo ruske sile.

Medtem tudi Inštitut za vojne študije iz Washingtona (ISW) zatrjuje, da ukrajinska vojska še naprej obvladuje Mairupolj in da bo nadaljevanje napadov ruskih sil zelo verjetno povzročilo velike civilne žrtve. Ruske sile pri napadih na teh območjih še naprej le malo napredujejo ali pa sploh ne napredujejo, je zapisano v izjavi.

Poročilo je sicer v popolnem nasprotju z objavami ruskih medijev in posnetkov, ki jih na spletu objavljajo neodvisni viri. Iz njih je razvidno, da se ukrajinske sile bojujejo le še na območju tovarniškega kompleksa Azovstal, prav tako pa so vzhodni mediji sinoči poročali o predaji več sto pripadnikov ukrajinskih marincev na območju pristanišča.

Poročilo še navaja, da sta osvajanje Slavjanska in Mariupolja minimum, saj bo v nasprotnem primeru ruski poskus zasedanja vzhodnih regij Donecka in Luganska “verjetno propadel.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: