Kot je okoli 13. ure objavila nemška tiskovna agencija dpa, proruski separatist večinoma nadzorujejo središče obleganega pristaniškega mesta Mariupol.

dpa se pri poročanju sklicuje na svoje vire na vzhodu Ukrajine in trditve predstavnikov uporniških proruskih republik na jugovzhodu države.

“Lahko rečemo, da je glavna bitka v osrednjem delu mesta končana,” je v četrtek zjutraj za rusko državno televizijo povedal Eduard Basurin, tiskovni predstavnik proruskih sil v regiji Doneck.

Ukrajina takšne navedbe zavrača. “Mariupol še vztraja,” je tako povedal Oleksij Orestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega.

Po navedbah separatistov so zdaj spopadi večinoma omejeni na mestno pristanišče in po površini ogromno jeklarno Azovstal.

Basurin trdi, da se na območju nahaja še približno 3000 ukrajinskih vojakov, ki so ostali v mestu, obkroženem z ruskimi vojaki.

Ruske sile zdaj najbrž nadzirajo tudi središče Mariupola,
(Vir: splet)
Interfax: včeraj evakuiranih skoraj 5000 prebivalcev

Kot poroča ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax, so bili danes odobreni humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov iz mest Donetsk, Lugansk in regije Zaporožje v Zaporožje in Bakhmut.

Novico je potrdila podpredsednica ukrajinske vlade in ministrica za reintegracijo začasno okupiranih ozemelj Irina Vereščuk.

Vereščukova je tako danes zjutraj na družbenih omrežjih dejala, da lahko ljudje zapustijo Mariupol v regiji Donetsk in Enerhodar v regiji Zaporižja v smeri Zaporožja.

Vereščukova je postregla tudi s podatkom, da je bilo včeraj, 6. aprila, iz začasno okupiranih ozemelj evakuiranih skupno 4.892 ljudi.

“Iz Mariupola in Berdjanska je z lastnim prevozom in z avtobusi prispelo 3686 oseb. Od teh jih je iz Mariupola prišlo zgolj 1171, preostalih 2515 pa iz iz mest Polohy, Vasilivka, Berdjansk, Melitopol in Hulyaipole,” je še dejal Vereščukova v objavi na spletnem omrežju Telegram.

(mbo)