Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je od oktobra lani v sodelovanju z avto-moto društvi in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje v sklopu projekta “Kolesa za vse!” zbrala več kot 300 rabljenih koles za otroke iz socialno ogroženih družin.

Kot še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je po pregledu in popravilu koles večina slednjih že našla nove lastnike, so sporočili iz AMZS.

Poudarjajo, da ima projekt poleg humanitarnega tudi okoljsko sporočilo, saj sta popravilo in ponovna uporaba kolesa za okolje prijaznejša kot izdelava in nakup novega.

V pomladnih in poletnih mesecih zbiranja koles ne bo, bodo pa s projektom nadaljevali jeseni. V AMZS zato pozivajo vse, da do jeseni zadržijo kolo, ki ga ne uporabljajo. Točen datum ponovnega začetka zbiranja koles bodo naknadno objavili na svoji spletni strani, še sporočajo.

Vozila vlečne službe AMZS so pripravljena na morebitno aktivacijo.
AMZS zagotavlja tudi brezplačno pomoč na cesti za begunce iz Ukrajine

AMZS že dober mesec izvaja tudi brezplačno pomoč na cesti za begunce iz Ukrajine, s čimer se pridružuje solidarnostnim aktivnostim drugih evropskih avtomobilskih klubov in svoje krovne organizacije: mednarodne avtomobilistične zveze FIA.

AMZS mehaniki za pomoč na cesti bodo, če bo le mogoče, vozilo popravili na mestu okvare, sicer pa za prevoz pokvarjenega oziroma poškodovanega vozila do najbližjega servisa poskrbi AMZS vlečna služba.

Begunci iz Ukrajine, ki se na cesti v Sloveniji znajdejo v težavah, lahko za brezplačno pomoč pokličejo AMZS.

Pri AMZS opozarjajo, da po napotkih krovne organizacije FIA številni evropski avtomobilski klubi izvajajo mnogotere aktivnosti- od zbiranja finančnih in materialnih sredstev do nudenja brezplačne pomoči na cesti za begunce, ki se iz Ukrajine umikajo na varno v druge evropske države.

Akcijam so se pridružili tudi sami, na ta način pa želijo “z eno svojih temeljnih storitev ublažiti stisko ljudi, ki so bili primorani zapustiti svoje domove in želijo z avtomobili ali drugimi prevoznimi sredstvi varno in s čim manj težavami prispeti do zatočišča”, kot je dejal predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez.

(mbo)