Novice “z druge strani”: so v Mariupolju res ujeli ameriškega generala?

Novice iz Ukrajine so zbrane iz različnih virov. Pa vendarle velja izpostaviti Twitter profil Vladimir Slemenšek, ki javnost na omenjenem spletnem družbenem omrežju redno obvešča o dogajanju (tudi) skozi rusko prizmo. 

Tako je zjutraj javnost obvestil, da je včeraj potekalo obstreljevanje iz minometov na rusko-ukrajinski meji v okrožju Sudžanski (med Sumijem v Ukrajini in Kurskom v Rusiji). Žrtev na srečo ni bilo.

Vzhodni mediji prav tako opozarjajo, da “kijevski režim” pripravlja razstrelitev strupenih snovi v mestu Pervomaisky v regiji Harkov, s čimer bi Rusijo obtožili povzročitve kemične katastrofe in številnih žrtev. Minirano naj bi bilo skladišče s kar 120 tonami klora.

Da se vojna na vzhodu krepi, pričajo tudi pozivi k evakuaciji civilistov iz območij Slavjansk-Kramatorsk in Lisičjansk, zdaj pa so napovedane še priprave na evakuacijo iz regije Dnepropetrovsk. Boji so povsod: v Rubežnem poteka rusko čiščenje industrijske cone, v Popasnaji pa slednje poteka v urbanih območjih.

LPR še poroča, da so slednjič prebili 29. kontrolno točko ukrajinske vojske; boji so- po zatrjevanju poznavalcev- tam potekali že vse od konca leta 2014. Izjum, ki naj bi ga ruske sile osvojile nedavno, je obstreljevalo ukrajinsko raketno topništvo, ruske čete pa napredujejo proti Barvenkovu in Slavjansku, v tej smeri so zasedle vas Bražkovka, Malaja Kamiševaha ter odbile nekaj protinapadov Ukrajincev.

Ruske sile napredujejo tudi od Ugledarja proti Gorlovki, je pa ukrajinska vojska znova obstreljevala območja donecke in harkovske regije. Iz obeh poročajo o materialni škodi na civilnih objektih. V regiji Doneck so visoko precizni ruski izstrelki uničili poveljniško mesto ukrajinske 56. brigade in tamkajšnjo bazo. Poleg tega je bila z raketnim napadom uničena ukrajinska baza za gorivo na območju Čugujeva.

Na železniški postaji Lozovaja v regiji Harkov je bila uničena kopica vojaške opreme in orožje tuje proizvodnje. Ruska zračna obramba je v Taranovki ( regija Harkov) sestrelila brezpilotno letalo Bayraktar TB-2.

Ukrajinska stran sicer poroča o bojih na meji nikolajevske in dnepropetrovske regije na ti. južni fronti. Ponoči so Rusi uničili železniško postajo v Nikolajevu.

Stanje na bojišču, kot so ga dne 6.4.2022 prikazovali
ti. vzhodni mediji.
So v Mariupolu res ujeli ameriškega generalmajorja Rogerja L.Cloutierja? Zažgali vilo ruskega televizijskega voditelja

Po neuradnih in nepotrjenih informacijah naj bi ga ruske sile ujele, ko je skušal pobegniti iz Mariupola, potem ko je predtem v bojih usmerjal ukrajinske in najemniške sile. Ruska vojska je namreč ukrajinskim onemogočila umik, saj je pristaniško mesto kopensko odrezano od sveta.

Rusi zdaj trdijo, da je prenos podatkov “ujelo vrhovno poveljstvo ukrajinskih sil”, za katero se naj bi zdaj izkazalo, da sploh ni ukrajinsko. Zgodba je sicer že znana: Kijev je poskušal svoje ljudi rešiti s helikopterji, ruska vojska pa je slednje sestrelila. Ob ruskem napredovanju se je ukrajinsko regionalno poveljstvo, bojda sestavljeno iz častnikov večih držav, zateklo v jeklarno AzovStal, katere uničenju pa se želi Rusija izogniti za vsako ceno.

Ruska vojska je zato ukrajinskim helikopterjem dopustila pristanek na odprtih območjih na območju jeklarne, nato pa jih pri zapuščanju sestrelila. Dvema helikopterjema je umik uspel, v enem od šestih sestreljenih helikopterjev pa naj bi našli generala Cloutierja.

Če jo bodo potrdili tudi neodvisni viri, bo to za ZDA res zelo slaba novica in neposreden dokaz, da so se ZDA borile v ukrajinski vojni na ukrajinskih tleh.

Naj bo ob robu teh navedb zapisano, da so Američani že zanikali omenjene trditve. Cloutier naj bi se trenutno nahajal v vojaški bazi v turškem Izmirju, kjer službuje že vse od avgusta leta 2019. 

V ta namen so objavili tudi fotografijo z dogodka, ki je potekal 5. aprila; v času, ko naj bi prišlo do zajetja, torej.
Še povezava: https://www.logically.ai/factchecks/library/4f1e495d

Eden najstarejših italijanskih časopisov, milanski Corriere della Sera, pa poroča, da so včeraj zjutraj neznanci zažgali vilo ruskega televizijskega voditelja Vladimirja Solovjova v italijanskem mestu Como ob istoimenskem jezeru.

Članek je dostopen na sledeči povezavi: https://milano-corriere-it.translate.goog/notizie/lombardia/22_aprile_06/vladimir-solovyev-fuoco-villa-dell-oligarca-filo-putin-como-l-attacco-ignoti-all-alba-6c30fc34-b57a-11ec-86e5-9f58259fdcbf.shtml?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sl&_x_tr_hl=sl&_x_tr_pto=wapp

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: