Policisti so v torek odvzeli prostost 38-letnemu moškemu z območja Maribora, za katerega sumijo, da je prejšnji teden v eni od garažnih hiš v mestu napadel žensko.

Večkrat jo je udaril in ji grozil ter jo lahko telesno poškodoval, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Policisti obravnavajo primer kot kaznivo dejanje nasilništva, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora. Zoper osumljenca so po navedbah Policijske uprave Maribor podali kazensko ovadbo ter ga včeraj privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Ta je zoper njega odredil sodno pridržanje.

Po poročanju lokalnega časnika Večer se je moški v garaži v Forumu ob Cankarjevi ulici priplazil za žensko, ki je tam parkirala svoj avto, in jo brez razloga večkrat udaril v obraz, zato je ta potrebovala zdravniško pomoč. Po pisanju časnika je osumljeni stari znanec policije.

Tunelski vid. Ko se voznikovo vidno polje s povečevanjem hitrosti nevarno zožuje, opozarjajo policisti.

Prevelika hitrost: od 3.982 kršitev kar 3.071 v naseljih

Policija je na svoji spletni strani prav tako sporočila, da so v enotedenski preventivni akciji Hitrost policisti obravnavali skoraj štiri tisoč voznikov, ki so vozili hitreje, kot je dovoljeno. Največ kršitev je bilo v naseljih.

V preventivni akciji, ki je potekala od 21. do 27. marca 2022, so policisti  ugotovili 3.972 kršitev. Od tega so v 1.199 primerih voznikom izrekli zgolj opozorilo.

Največ prekoračitev hitrosti so policisti ugotovili v naselju, in sicer 3.071, izven naselja 534, na avtocestah in hitrih cestah pa 367 kršitev.

Hitrost še vedno ostaja eden najpogostejših vzrokov najhujših prometnih nesreč. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah kar 49 smrtnih žrtev!

Policisti še opozarjajo, da je na podlagi statističnih podatkov dokazano, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno).

Pri višjih hitrostih se tako tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10-odstotna, tveganje za smrt pa kar 90-odstotna.

(mbo)