Skupina 11 članic EU za neodvisnost od ruskih energentov prek pospešenega zelenega prehoda; odhod iz Rusije bo Shell stal do pet milijard dolarjev

Britanski energetski velikan Shell je danes opozoril, da bo izstop iz Rusije družbo v prvem četrtletju letošnjega leta stal od štiri do pet milijard dolarjev po obdavčitvi vrednosti sredstev, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Britanski energetski velikan je namreč konec februarja napovedal, bo v luči ruske invazije na Ukrajino prodal svoje deleže v vseh skupnih podjetjih z ruskim državnim energetskim velikanom Gazprom. Družba je takrat dejala, da so podjetja vredna približno tri milijarde dolarjev.

V začetku marca pa je Shell nato napovedal, da bo prenehal kupovati rusko nafto in ne bo več prisoten pri trgovanju z rusko nafto in plinom.

Je pa družba danes sporočila, da bo še naprej izpolnjevala pogodbe o nakupu goriva iz Rusije, ki so bile podpisane pred začetkom vojne v Ukrajini, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Kalina Ost on Pexels.com)
Skupina 11 članic EU za neodvisnost od ruskih energentov prek pospešenega zelenega prehoda

Skupina 11 držav članic EU, med njimi tudi Slovenija, je v skupni izjavi poudarila, da je najboljši način za dosego neodvisnosti unije od ruskih fosilnih goriv pospešitev zelenega prehoda za dosego podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050.

Pod skupno izjavo so podpisani okoljski ministri iz Danske, Nemčije, Finske, Nizozemske, Irske, Avstrije, Španije, Luksemburga, Latvije, Švedske in Slovenije.

V izjavi so izpostavili, da naj EU izkoristi zgodovinsko enotnost in odločnost, ki jo je pokazala v luči ruskega napada na Ukrajino, za dosego čim hitrejše neodvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

Eden od ključnih orodij v tem procesu je po oceni ministrov zakonodajni paket Pripravljeni na 55, zato so pozvali vse države članice, naj se v pogajanjih o tem paketu poenotijo in zagotovijo hitro izvajanje svežnja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: