Belgija je zaradi salmonele zaprla tovarno čokolade Kinder

Belgijske oblasti so v petek odredile zaprtje tovarne čokolade Kinder, za katero sumijo, da stoji za valom primerov salmonele v več evropskih državah in ZDA, poroča Yahoo News.

Odločitev, ki je posledica resnih zdravstvenih pomislekov za lastnika, italijanskega slaščičarskega velikana Ferrero, pomeni hud udarec, saj prihaja tik pred velikonočnimi prazniki, ko so čokolade Kinder še posebej iskane.

Pri podjetju so podali izjavo, v kateri se “iskreno opravičujejo” za množico primerov salmonele in potrjujejo prekinitev delovanja svoje tovarne v mestu Arlon na jugovzhodu Belgije. Ferrero zdaj priznava, da je “prišlo do notranjih neučinkovitosti, ki povzročajo zamude pri pravočasnem pridobivanju in izmenjavi informacij.”

Podjetje, ki izdeluje tudi bonbone Tic Tac in Nutello, je tako že včeraj odpoklicalo nekatere sorte svojih čokolad Kinder v ZDA, ki so bile izdelane v Belgiji. S takojšnjim ukrepanjem je bila celotna tovarniška proizvodnja Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g in Kinder Schoko-Bons ustavljena.

“Globoko obžalujemo to zadevo. Želimo se iskreno opravičiti vsem našim potrošnikom in poslovnim partnerjem ter se zahvaliti organom za varnost hrane za njihova dragocena navodila,” so še zapisali pri Ferreru.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Anna Tukhfatullina Food Photographer/Stylist on Pexels.com)

Belgijski organ za varnost hrane AFSCA je v izjavi za javnost nevedel, da je bilo zaprtje tovarna odrejeno potem, ko so “v zadnjih nekaj ur ugotovili, da so informacije, ki jih je posredoval Ferrero, nepopolne”.

Ukazan je odpoklic celotne tovarniške proizvodnje priljubljene blagovne znamke Kinder. Organ bo odobril ponovno odprtje lokacije šele, “ko bo sklenjeno, da obrat izpolnjuje vsa pravila in zahteve glede varnosti hrane,” so dodali.

Belgijski kmetijski minister David Clarinval je dejal, da “takšna odločitev ni nikoli sprejeta zlahka, vendar jo trenutne okoliščine zahtevajo. Prehranske varnosti naših državljanov nikoli ni mogoče zanemariti,” še navaja Yahoo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: