Okužbe z omikronom izzvenijo tri dni prej kot okužbe z delto. Zaprtje javnega življenja v Šanghaju zavoljo covida nova nevarnost za globalne dobavne verige

Uresničile so se napovedi in strahovi poznavalcev: v največjem kitajskem mestu Šanghaj je prišlo do skoraj popolnega zaprtja javnega življenja.

Slednjega so spričo obsežnega izbruha okužb z novim koronavirusom oblasti uvedle konec marca, ta teden pa še podaljšale za nedoločen čas. Posledično to zavira dobavne tokove in gospodarsko dejavnost v azijski velesili, ki še vedno velja tudi za svetovno tovarno.

Šanghaj je z okoli 26 milijoni prebivalcev tudi finančno in gospodarsko središče države. V velemestu ob izlivu reke Jangce v morje je tudi najbolj prometno kitajsko pristanišče, kjer je pretovor močno upadel.

Vse to bo po pričakovanjih analitikov dodatno zamajalo globalne dobavne verige, kjer do ozkih grl prihaja že vse od začetka okrevanja po koronskem šoku, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V zadnjih mesecih so delna ali popolna zaprtja javnega življenja uvedli v 23 kitajskih velemestih, na katera odpade več kot petina bruto domačega proizvoda države.

Dogajanje na Kitajskem bo dodatno zamajalo globalne dobavne verige.
(Foto: David Dibert on Pexels.com)
Študija: okužbe z omikronom izzvenijo tri dni prej

Pri osebah, ki so po dveh osnovnih prejele tudi poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, simptomi različice omikron izzvenijo več kot tri dni prej kot pri okuženih z različico delta.

Prav tako je pri okužbi z omikronom le 17 odstotkov oseb izgubilo vonj, v primerjavi s 53 odstotki tistih, ki so se okužili z delto, kaže danes objavljena britanska študija v medicinski reviji Lancet.

Da bi ugotovili razlike v simptomih in njihovem trajanju pri obeh različicah, so raziskovalci uporabili brezplačno aplikacijo za pametne telefone ZOE, na kateri je več kot 63.000 cepljenih Britancev, starih med 16 in 99 let, v obdobju od junija 2021 in januarja 2022 poročalo o poteku covida-19.

Hitrejše okrevanje nakazuje, da bi lahko bilo tudi obdobje nalezljivosti krajše, kar bi posledično lahko vplivalo na smernice za javno zdravje in življenje, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: