Masaker v Kramatorsku: kdo je odgovoren? Rusija s prstom kaže na Ukrajino!

Kot je znano, je bilo v včerajšnjem raketnem napadu na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine po zadnjih podatkih ubitih najmanj 52 ljudi. Med žrtvami je tudi pet otrok, v bolnišnico pa so prepeljali več deset ljudi.

Svetovne tiskovne agencije so navedle besede župana mesta Oleksandra Gončarenka, da naj bi bilo v času napada na postaji do 4000 ljudi. Napad so sicer ostro obsodili številni predstavniki držav in predstavniki EU-ja.

Pričakovano so se oglasile ZDA, ki trdijo, da je Rusija v napadu uporabila balistično raketo kratkega dosega. Moskva odgovornost za napad zavrača, krivdo pa pripisuje ukrajinskim silam.

Kramatorsk: domnevna končna pot izstrelka, Točke-U.
Kako je torej s tem? Ugotovitve so bolj v prid Moskvi!

Neodvisni viri na družbenih spletnih omrežjih se nagibajo k trditvam uradne Moskve, ki krivdo zavrača, vse skupaj pa ocenjuje kot še eno predstavo za javnost.

Kar govori v prid Rusije, je dejstvo, da slednja že kar nekaj let ne uporablja raketnega orožja Točka-U (Tochka-U), s katerim se je izvedel napad. Zadnje baterije naj bi tako iz aktivne oborožitve umaknili v začetku leta 2019.

Kritiki uradne kijevske interpretacije opozarjajo tudi, da je Ukrajina podoben napad že izvedla in sicer 14. marca, ko je udarila v središče Donecka z enako raketo (Točka-U), pri čemer je umrlo 30 ljudi, veliko več pa jih je bilo ranjenih.

Neodvisni analitiki opozarjajo tudi na smer leta rakete oz. prizorišče masakra, ki kaže v smeri jugozahoda, ki ga nadzirajo ukrajinske sile. Tako so postregli z zemljevidom, ki kaže gibanje izstrelka glede na znane podatke in izračune na osnovi slednjih.

"Modra pika na konici treh puščic je območje udarca. Polna črta je azimut leta, ki ga določajo ostanki rakete. Črtkane črte prikazujejo možna območja, ki upoštevajo stopnjo napake. Ozemlje, s katerega je prišlo do izstrelitve, je 100-odstotno pod ukrajinskim nadzorom," piše v analizi, objavljeni na spletnem družbenem omrežju Twitter. 

"Fotografija govori sama zase. Upajmo, da bo zgodovina obsodila vse, ki so ponovili ukrajinske obtožbe, da je raketo izstrelila Rusija," je dodano.

“Neodvisni novinar, ki na YouTube oddaja na kanalu @PLnewstoday, je bil na prizorišču v nekaj minutah in dokumentiral groteskne posledice, o katerih zahodni mediji skorajda niso poročali,” še navajajo.

V prid Ukrajincem govorijo dejstva, da je uradni Kijev zaradi stopnjevanja ruskih napadov na vzhodu in jugu države civilno prebivalstvo že pozval k umiku in da omenjeno postajo uporabljajo za evakuacijo civilistov. Napad, v smislu zastraševanja prebivalstva, so torej pričakovali.

Kramatorsk je, žal, plačal ceno za svoj strateški položaj.
A so hkrati to zanje tudi oteževalne okoliščine.

Znano je namreč, da je Ukrajina omenjeno postajo in progo kot tako uporabljala tudi za oskrbo svojih enot na jugovzhodu države. Še več, pravzaprav gre za edino progo na tem območju, za hrvaški Jutarnji list piše vojni analitik Igor Tabak.

Rusija namreč na tem področju poskuša doseči več med seboj povezanih bojnih ciljev. Naprej so se podali v dveh ločenih smereh – jugovzhodu proti Slovjansku, južno proti Barvinkovi – in morda v tretji smeri, zahodu in jugozahodu, proti ukrajinskemu mestu Lozova.

Vsi ti kraji so povezani z isto železnico, ki poteka skozi železniško križišče Lozova na južno stran Barvinkova, nato do Slovjanska in naprej do Kramatorska– upravnega in poveljniškega središča preostalih ukrajinskih delov regij Doneck in Lugansk.”

“Ker je bilo že nekaj dni videti, da ruski pritisk na celotno progo narašča,” nadaljuje Tabak, “so ukrajinske oblasti ukazale poostreno evakuacijo civilistov iz neposrednih bojnih območij regije, kar se izvaja po železnici na eni in isti dvotirni elektrificirani progi.

Po njej iz smeri zahoda na fronto prihajajo ukrajinske okrepitve in logistika, zato ne preseneča, da je ruska vojska v zadnjih dneh intenzivno ciljala celotno omenjeno železniško traso in infrastrukturo: v sredo večkrat v Lozovi, v četrtek pa na iste tarče v Barvinkovem.

Vse to je ustavljalo civilne vlake in povzročalo zastoje množice civilistov na železniških postajah bližje fronti. In tako smo dobili predpogoje za ogromno število civilnih žrtev v petkovem raketnem napadu na železniško postajo Kramatorsk.

Glede na strateški pomen te prometne poti ni dvoma, da bo treba promet na tej železnici vzdrževati, če želi Ukrajina v prihodnjih dneh imeti kakršno koli možnost, da odbije prihajajoče ruske napade,” sklene Tabak za Jutarnji list.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: