Milanović zavrnil podpis za vstop Ukrajine v EU: “Niso pristali na moj pogoj glede BiH!”

Hrvaški predsednik Zoran Milanović se je včeraj v Mostarju mudil na obeleževanju 30. obletnice ustanovitve Hrvaškega obrambnega sveta (HOS).

Ob tej priložnosti je novinarjem povedal, da je zavrnil podpis pobude, da bi Ukrajini podelili status kandidatke za EU. Njegov pogoj je bil, je zatrdil, da se ga hkrati podeli Bosni in Hercegovini.

“Prišel sem v sosednjo državo, katere predsednik nisem. To je pravzaprav moje sporočilo vsem, ki mislijo, da sem prišel sem delit BiH. Hrvaška želi, da bi bila BiH celovita,” je dejal in dodal, da se je pred nekaj tedni zahvalil za pobudo, ki so jo podpisali predsedniki srednje- in vzhodnoevropskih držav.

Ti so zaprosili za, bolje povedano zahtevali, pridobitev statusa države kandidatke za EU, ki bi ga podelili Ukrajini.

“Moj pogoj, da ga podpišem, je bil omeniti BiH kot državo, ki naj tudi dobi status kandidatke. Ker, če lahko Ukrajina, v redu, a potem mora tudi BiH, ki je vendarle veliko bolj varna in miroljubna država. In je sredi Evrope, ni na njenem robu.”

Hrvaški predsednik Zoran Milanovic.
(Foto: Urad predsednika RH/ Tomislav Bušljeta via STA)

A se ni razpletlo, kot je Milanović- morda celo naivno- pričakoval. “To je bilo zavrnjeno. Vljudno sem se zahvalil za sodelovanje. Moje edino vprašanje je: ali kdo misli, da se sovražnik BiH kot celotne države (kar Milanoviću nekateri pripisujejo, op.ur.) tako obnaša,” je javno vprašal.

Del tamkajšnje javnosti je sicer kritiziral slovesnost podelitve odlikovanj pripadnikom HVO, čez dan pa so se oglasili tudi nekdanji mostarski bošnjaški vojni taboriščniki, ki so njegov obisk in odlikovanja označili za “civilizacijsko sramoto”.

Milanović je v svojem govoru ob odlikovanju omenil tudi, da se zavzema za to, da bi BiH dobila status kandidatke za vstop v EU.

“Na vsako besedo bom pozoren, saj slednjim skrbno sledijo; vsaka moja beseda, vsaka moja gesta bo pretehtana kot prijateljska ali sovražna,” je ob koncu dejal Milanović.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: