Kot je sinoči poročala ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax, je v leningrajski regiji strmoglavil lovec-prestreznik MiG-31, posadka pa se je izstrelila. Interfax se v svoji objavi sklicuje na poročanje tiskovne službe Zahodnega vojaškega okrožja (ZVO).

8. aprila je letalo MiG-31 strmoglavilo v leningrajski regiji med načrtovanim učnim letom. Posadka se je katapultirala,” so sporočili iz tiskovne službe. “Na kraj so bili poslani trije helikopterji Mi-8 iskalno-reševalne službe.”

Ugotovili so, da je letalo strmoglavilo na zapuščeno mesto, škode na tleh ni bilo. “Po predhodnih informacijah bi lahko bila vzrok za incident tehnična okvara,” so še sporočili.

MiG-31 (NATO kodifikacija: Foxhound) je dvosedežni nadzvočni lovec-prestreznik dolgega dosega, posadko pa sestavljata dva pilota. Ruske oborožene sile so trenutno v fazi prejemanja posodobljene verzije MiG-31BM. 
Nedavno strmoglavljen MiG-31; gre za že tretjo nesrečo
v zadnjih nekaj letih, trdijo poznavalci.
(vir: splet)

Kot je še poročal Interfax, je lovec v modifikaciji MiG-31K postal prvo letalo, ki lahko nosi hiperzvočno orožje- rakete Kinžal. Pozornosti je bil deležen tudi sredi minulega meseca, ko sta tovrstni ruski letali, oboroženi s taktičnimi raketami, ki lahko nosijo tudi jedrsko konico, za kratek čas vstopili v švedski zračni prostor.

MiG-31 je bil razvit v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je postal prvo sovjetsko bojno letalo četrte generacije, zasnovano za uporabo v sistemu zračne obrambe države.

Kot trdijo poznavalci, predvsem za naloge dolgotrajnega patruljiranja in boj z visokoletečimi izvidniškimi letali, strateškimi bombniki in nizko letečimi tarčami. Letalo je sposobno istočasno zadeti 6 in slediti do 10 zračnim ciljem.