Za investicije v lesno-predelovalno industrijo letos 30 milijonov evrov

Gospodarsko ministrstvo bo letos za investicije v lesno-predelovalno industrijo namenilo 30 milijonov evrov, je na Trojanah, kjer se je udeležil vseslovenske prostovoljske akcije sajenja dreves Pomladimo slovenske gozdove, povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Število podjetij v lesno-predelovalni in pohištveni panogi se je v zadnjih petih letih povečalo za 7,5 odstotka na 1008, lesno-predelovalna podjetja pa sočasno beležijo povečanje prihodkov od prodaje za 24 odstotkov na 1,3 milijarde evrov.

Da sta višja tudi dodana vrednost na zaposlenega in dobiček, je še omenil in dodal, da gospodarsko ministrstvo podpira vzpostavitev regionalnih centrov za zbiranje in predelavo lesa.

Minister je na dogodku izpostavil pomen gozdarstva in lesa za Slovenijo kot priložnost za izkoristek njegove višje dodane vrednosti, ob tem pa predstavil tudi načrte za prihodnje.

“Tu se ne bomo ustavili, imamo jasne cilje, ukrepe in sredstva za njihovo realizacijo. Lesno industrijo smo kot pomembno dejavnost uvrstili v Slovensko industrijsko strategijo.”

Fotografija je simbolična.
Photo by Cleyder Duque on Pexels.com

“Načrtujemo povečanje doma predelanega lesa na 3 mio kubičnih metrov letno ter višje število zelenih delovnih mest ( kar pomeni cca 15 tisoč zaposlenih), ob tem pa še povečanje prodaje na 2,5 milijarde evrov letno. Želimo tudi zmanjšati izvoz hlodovine v druge države,” je našteval prioritete.

Tako je že objavljen razpis za investicije za večjo predelavo lesa v višini 28 mio EUR, je pa Počivalšek ob tem poudaril, da je bilo lesni panogi v preteklem kohezijskem obdobju namenjenih 64 mio EUR, v naslednji perspektivi pa si prizadevajo za več kot podvojitev sredstev; torej na predvidoma 134 mio EUR.

Akcijo sajenja dreves so sicer izvedli še na petih lokacijah po državi, skupno pa so posadili 10.000 sadik.

(mbo)

Komentiraj