V nekaterih francoskih čezmorskih ozemljih se že danes odpirajo volišča pred jutrišnjim prvim krogom predsedniških volitev, na katerih si sedanji predsednik Emmanuel Macron prizadeva za drugi mandat.

Njegova glavna izzivalka je Marine Le Pen, ki jo večina MSM označuje kot skrajno desničarko, čeravno hkrati te opredelitve ne znajo prav utemeljiti.

Prvi krog verjetno ne bo dal odgovora o prihodnjem predsedniku, zato bo potreben drugi krog, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prvi bodo lahko svoj glas oddali volivci na otočju Saint-Pierre in Miquelon ob vzhodni obali Kanade. Tam se volišča odprejo ob opoldne po srednjeevropskem času, sledijo pa Francoska Gvajana, Guadeloupe, Martinik in Francoska Polinezija.

V celinski Franciji bo prvi krog predsedniških volitev jutri, ki pa naj še ne bi dal odgovora o prihodnjem stanovalcu Elizejske palače.

Skoraj gotovo se 24. aprila obeta repriza drugega kroga iz leta 2017, dvoboj Macrona in Le Penove, še prenaša STA.

Kdo bo zavladal Franciji in Parizu? Odgovora v nedeljo najbrž še ne bomo dobili.
( Foto: Chris Molloy on Pexels.com)
AFP: Zmaga Le Penove ni več scenarij iz filmov ZF

Zmaga Marine Le Pen ni več videti kot scenarij iz znanstvenofantastičnih filmov, je v četrtek poročala agencija France Presse (AFP), ki je ob tem poudarila, da se Le Penova za položaj poteguje tretjič.

Po javnomnenjski raziskavi, ki je bila objavljena v sredo, bi Le Penova v prvem krogu dobila 21 odstotkov glasov, Macron pa 28 odstotkov, a se razlika v anketi za drugi krog izrazito zmanjša. Po projekcijah bi v slednjem prejela 47,5 odstotka glasov, Macron pa 52,5 odstotka.

Gre za zelo tesen rezultat, ki bi v teoriji lahko pomenil njeno zmago, če upoštevamo mejo napake, so opozorili pri AFP.

Poudarjajo še, da njen vzpon ni naključen; najprej je sicer bila zaskrbljena zaradi prihoda drugega skrajno desnega kandidata, Erica Zemmourja, ki se je med vplivneže na politični sceni zavihtel jeseni 2021, a je bila na koncu Le Penova tista, ki je imela koristi od bojda ultraradikalnih stališč nekdanjega polemika.

Medtem ko se Zemmour še naprej pretežno ukvarja z vprašanji identitete ter nasprotuje priseljevanju in islamu, je Le Penova v središče kampanje postavila kupno moč, ki trenutno predstavlja osrednjo skrb francoske družbe.

Le Penova tako obljublja vrsto nujnih ukrepov, kot je odprava DDV na večino nujno potrebnih izdelkov.

(mbo)