Župan Pirana še vedno verjame v sinergijske učinke Istrske kulturne strategije; Hrvaška v pričakovanju prvega večjega vala turistov

Po nedavni zavrnitvi skupne Istrske kulturne strategije na piranskem občinskem svetu se postavlja vprašanje, kako naprej.

Kot je v razgovoru za Slovensko tiskovno agencijo (STA) priznala ena od snovalk strategije, Martina Gamboz, na takšen izid niso bili pripravljeni.

Tako na izolski občini pravijo, da ker strategija bila sprejeta, ni podlage za pripravo akcijskih načrtov.

Koprski župan Aleš Bržan je ocenil, da možnosti za sodelovanje občin na področju kulture vedno obstajajo, a je kulturna strategija žal postala žrtev politike.

Piranski župan Đenio Zadković pa ni napovedal morebitne ponovne uvrstitve strategije na dnevni red katere od prihodnjih sej občinskega sveta. Je pa za STA poudaril, da gre za smiselno strategijo sodelovanja med občinami, ki bo po njegovem mnenju vendarle imela tudi sinergijske učinke.

Sinergijski učinki načrtovane, a nesprejete Istrske kulturne strategije so pod vprašajem.
Kultura+turizem in skok čez mejo

Na Hrvaškem, za katero je dolgo časa veljalo, da njena turistična ponudba trpi zaradi slabih izvenhotelskih oz. zunajnastanitvenih aktivnosti, takšnih težav, kot vse kaže, nimajo več.

Kot so pisanje hrvaških medijev povzeli pri MMC RTV SLO, so lani turistične skupnosti iz posameznih hrvaških občin med velikonočnimi prazniki naštele 36.000 prihodov in 140.000 prenočitev.

V Istri turistične skupnosti za letošnje velikonočne praznike pričakujejo 16 do 20 odstotkov večji promet kot lani, v njej sosednjem Kvarnerju pa napovedujejo celo več kot 20 odstotno rast.

Enako je v Zadrski županiji, nekoliko slabše v Šibeniku, kjer menijo, da bo promet večji le za 10 odstotkov, zelo optimistični pa so spet v Dubrovniško-neretvanski županiji, kjer prav tako napovedujejo več kot 20-odstotno rast prometa v primerjavi z istim obdobjem lani.

V notranjosti Hrvaške bodo med velikonočnimi prazniki odprti skoraj vsi nastanitveni objekti, turistične skupnosti pa tudi tam napovedujejo do 20-odstotno rast prometa; v Zagrebu celo nad 20-odstotno.

Na Jadranu bo odprtih od 40 do 80 odstotkov hotelov, še navajajo.

V zvezi s tem velja omeniti, da bo samo v Opatiji odprtih 25 hotelov; tam za velikonočni konec tedna pričakujejo okoli 15.000 turističnih prenočitev.

V Kvarnerskem zalivu bo gostom na voljo 80 hotelov in 18 kampov, še prenašajo pri MMC RTV SLO.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: