“Maske dol!” bo večina vpila vsaj še do velike noči. Odprava nošnje bo najbrž eden zadnjih predvolilnih bonbončkov vlade Janeza Janše

(novica s komentarjem)

Po predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov.

Vodja skupine Mateja Logar upa, da bi to število lahko prvič dosegli v sedmih do desetih dneh. Torej bi po predlogu stroke do sproščanja tega zaščitnega ukrepa lahko prišlo najprej v 14-ih dneh.

Kot je v petek dejala za Televizijo Slovenija, predlog sproščanja ne vključuje bolnišnic in domov starejših občanov. Tam bi bile maske še vedno obvezne tudi po tem, ko bi dosegli kriterij manj kot 35 covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne terapije v sedmih zaporednih dneh.

Danes pa je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dodatno pojasnila, da bi po njihovem predlogu pri tem kriteriju šteli vsi covidni bolniki, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne terapije.

Upoštevali bi se torej tako tisti, ki se na intenzivnih covidnih oddelkih zdravijo zaradi okužbe z novim koronavirusom, kot tisti, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo zaradi druge zdravstvene težave, ob tem pa so jim potrdili okužbo s koronavirusom.

Od ponedeljka do sobote se je število covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih sicer gibalo med 37 in 39, danes pa se je dvignilo na 42, še poroča STA.

Tudi toplo vreme je pomagalo, ni več razloga za maske!
Prozorna igra Janeza Janše, meni velika večina

Znano je, da velika večina javnosti že kar nekaj časa ne odobrava in ne upošteva nošnje mask. Vse bolj se temu priklanja tudi stroka. Na spletni strani http://covidslo.net tako že nekaj časa opozarjajo na nesmiselnost ukrepa.

V današnji analizi so tako med drugim zapisali: “Smo že krepko čez vrh primerov v BA.2 valu; ta je izrinil druge variante, pomagalo je toplo vreme!

Maske v trgovinah je nujno potrebno takoj odložiti, škodljive posledice nošnje mask pa že zdaj pretehtajo njihove pluse. Problema v bolnišnicah ni in ga ne bo, obveznost mask pa ukinjajo tudi druge države- Velika Britanija, Danska, Švica, Črna Gora, Hrvaška…”

Postavljeni kriteriji strokovne skupine, da so- tako covidslo.net- privlečeni za lase, EIT pod 35 v sedmih dneh pa da so pravljične številke. Da to nima zveze z realnostjo, še poudarjajo in da gre za zdrs stroke.

Korigiranje podatkov in posledično ukrepov pričakujejo nemudoma, saj da vladni strokovnjaki po nepotrebnem odlašajo že dva tedna, načrtujejo pa še dodatnih 14 dni enakovrednih. Reprodukcijski faktor znaša R=0.80-0.85 (dejanski trenutni, R=0.85 izmerjen za 4 dni nazaj), kar samo potrjuje njihove domneve, trditve in zahteve.

Gledano s političnega aspetka, je razvoj dogodkov jasen že kar nekaj časa. Aktualna vlada pod vodstvom Janeza Janše z odpravo še zadnjega- v tem trenutku resnično nesmiselnega- ukrepa čaka na obdobje tik pred volitvami, da bi to ugotovili, pa ne rabite biti Mateja Logar.

Načrtovanih dodatnih 14 dni namreč pomeni datum 23. ali 24. april, kar sovpada z datumom parlamentarnih volitev, za kar pri strankah vladajoče koalicije najbrž menijo, da bi jim lahko prineslo nekaj dodatnih glasov na račun cenenega populizma.

Vse skupaj se niti ne zdi tako nemogoče, glede na njihovo volilno bazo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: