Med prijavljenimi brezposelnimi neposredno zaposljivih le do 17 odstotkov

Na zavodu za zaposlovanje so imeli marca le še nekaj več kot 60.000 brezposelnih, a je bilo med njimi neposredno zaposljivih le 16 do 17 odstotkov brezposelnih, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kar 56 odstotkov vpisanih v evidenco pri zavodu pa je dolgotrajno brezposelnih. Gre za tiste, ki so brez dela najmanj leto dni, na zavodu pa imajo tudi več takih, ki so v evidenci celo od pet do deset let.

Marčnih 60.534 registriranih brezposelnih sicer predstavlja drugo najnižje število brezposelnih v zgodovini samostojne Slovenije. Nižje je bilo le septembra 2008, ko jih je bilo 59.303.

S padanjem brezposelnosti pa se slabša struktura brezposelnih oz. povečuje delež dolgotrajno brezposelnih. Teh je bilo med vsemi vpisanimi v evidenco leta 2020 slaba tretjina oziroma 31,8 odstotka, jih je bilo lani 44,2 odstotka, zdaj pa jih beležijo že 56 odstotkov.

Generalni direktor zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar je ta teden napovedal, da bodo osrednji izziv zavoda v prihodnje prav dolgotrajno brezposelni, med katerimi so starejši, mladi brez izobrazbe ali z izobrazbo, po kateri trg ne povprašuje, ter invalidi, ki potrebujejo posebne prijeme.

Na zavodu imajo menda zato specializirane svetovalce, ki naslavljajo te skupine. V luči zaposlovanja dolgotrajno brezposelnih sicer pomembno vlogo igra aktivna politika zaposlovanja, pa je povedala Damjana Košir z zavoda.

Statistika je eno, realnost pa drugo.

Podatki in evalvacije zavoda namreč kažejo, da vključitev brezposelnih v ukrepe aktivne politike zaposlovanja bistveno izboljšuje zaposlitvene možnosti udeležencev, to pa potrjujejo tudi podatki uspešnosti posameznih programov glede izhodov v zaposlitve.

Tako naj bi vključevanje v program Delovni preizkus prineslo okoli 85-odstotno zaposlenost, v drug oziroma soroden program Usposabljanje na delovnem mestu za mlade pa več kot 80-odstotno.

Na zavodu so zadovoljni tudi s subvencioniranjem zaposlitev.

Med mladimi po končanem subvencioniranju zaposlitev ohrani skoraj 90 odstotkov vseh zaposlenih, med ranljivimi skupinami, ki so del programa Zaposli.me, pa 64,5 odstotka.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: