V današnjem prvem krogu predsedniških volitev v Franciji je do poldneva prišla na volišča oddat svoj glas nekaj več kot četrtina volilnih upravičencev, je sporočilo francosko ministrstvo za notranje zadeve.

Volilna udeležba je nižja kot na volitvah leta 2017, ko je do poldneva znašala nekaj več kot 28 odstotkov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Raziskave javnega mnenja napovedujejo, da bosta največ glasov dobila sedanji predsednik Emmanuel Macron in predstavnica desnice Marine Le Pen, odločitev o tem, kdo bo prihodnjih pet let v Elizejski palači, pa naj bi padla v drugem krogu 24. aprila.

Za predsedniški položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, nekaj možnosti za uvrstitev v drugi krog ima le še skrajni levičar Jean-Luc Melenchon.

Volišča bodo odprta do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Tedaj bodo objavili tudi izide vzporednih volitev, še poroča STA.

Pariz: obeta se napet boj za predsedniški položaj.
(Foto: EUGENIO BARBOZA on Pexels.com)
Politico: Washington se boji, da bo Rusija svojo največjo zmago proti Ukrajini dosegla v Parizu

Če bo na francoskih volitvah zmagala ruska apologetinja (kot jo označuje Politico) Marine Le Pen, se Washington boji, da bi to lahko v končnici celo razkrojilo zahodno zvezo Nato.

Le Penova, ki je- tako vsaj del zahodnih medijev- Putinova simpatizerka, bi lahko destabilizirala neuradno zahodno koalicijo proti Moskvi, s čimer bi spremenila vlogo Francije kot vodilne evropske vojaške sile, pišejo v sicer obsežni analizi, ki so jo objavili v petek opoldne.

Občudovanje Putina naj bi odkrito izražala, vse od kar se je z njim srečala v Moskvi leta 2017. Čeprav se je od ruske vojne intervencije v Ukrajini naprej nekoliko distancirala od ruskega predsednika, je Putinovo utemeljitev posega sprejela z naklonjenostjo in zavrnila esktremne ukrepe zahodnih držav proti Rusiji.

“Ali hočemo umreti? Ekonomsko bi umrli!” je zatrdila v nedavnem televizijskem soočenju, odgovarjajoč na vprašanje, ali bi morala Francija prekiniti uvoz nafte in plina iz Rusije. “Misliti moramo na naše ljudi,” je utemeljila, z njenim mnenjem pa soglaša veliko več Francozov, kot so pro-ameriški mediji pričakovali in upali.

(mbo)