Papež Frančišek je z današnjo mašo na cvetno nedeljo uvedel kristjane v veliki teden do velike noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik.

To je bilo prvo bogoslužje pred večjim številom vernikov na Trgu svetega Petra v Rimu po več kot dveh letih pandemije covida-19. Zbrani romarji so mahali z oljčnimi vejicami.

Cvetna nedelja je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje.

Trg pred baziliko svetega Petra so okrasili s cvetjem, že v dneh pred praznovanjem so tam tudi postavili več tisoč stolov za obiskovalce.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Kai Pilger on Pexels.com)
Pričakovan poziv k miru v Ukrajini, a najbrž brez učinka

Papež Frančišek je v nagovoru med današnjo mašo na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra v Rimu pričakovano pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med velikonočnimi prazniki. Prvo bogoslužje pred večjim številom vernikov po več kot dveh letih pandemije covida-19 je torej izkoristil za poziv k miru.

Sprti strani je pozval, naj odložita orožje in začneta velikonočno premirje. A, kot je dejal, ne zato, da bi na novo napolnili orožje in nadaljevali boje, ampak da z iskrenimi pogajanji prideta do miru.

Papež sicer že vse od začetka ruske intervencije v Ukrajini 24. februarja poziva k miru. Prihodnji teden bo po napovedih že tretjič poslal v Ukrajino kardinala Konrada Krajewskega, da bi tam predal reševalno vozilo z zdravili in medicinskimi aparati.

(mbo)