Je Mariupolj slednjič kapituliral?

Podžupan Mariupolja Sergej Orlov je dejal, da ni res, da je “v Mariupolju na obzorju zadnja bitka”.

Orlov se je odzval na skrivnostno objavo na Facebooku, objavljeno na neuradni strani 36. brigade marincev ukrajinskih oboroženih sil, v kateri je pisalo, da enoti zmanjkuje streliva in se približuje “zadnji bitki”.

“Nekateri od nas bodo umrli, nekateri pa bodo ujeti,” je bilo zapisano v objavi, v kateri so trdili, da čete v Mariupolu od začetka bitke za mesto niso prejele novih zalog.

Vendar nekateri Ukrajinci trdijo, da je njena pristnost vprašljiva, saj je bila napisana v ruščini. “Razmere v Mariupolu niso takšne. Popolnoma jasno je, da je bila stran 36. brigade hekirana,” pravi vojaški strokovnjak Andrij Šor, prenaša pa britanski BBC.

Spet drugi trdijo, da je objava verodostojna, njena vsebina pa resnična. “Ne glede na to, da vsi želimo, da je objava lažna, posledica sabotaže ali hekerstva, je vse, kar je zapisano, res,” je zapisala prostovoljka v ukrajinskih oboroženih silah Alina Mihajlova, prav tako na Facebooku.

Ruske sile so se slednjič prebile do območja Azovstala.
Ukrajinska oblast zanika kapitulacijo, podžupan je dodal, da se “boj nadaljuje”

Da je bilo v ruskem obleganju Mariupolja ubitih več kot 10.000 civilistov, pa je povedal župan tega pristaniškega mesta, Vadim Bojčenko.

V telefonskem pogovoru za agencijo Associated Press (AP) je dejal, da so trupla “preproge na ulicah našega mesta” in da bi lahko število smrtnih žrtev preseglo tudi številko 20.000.

Dodal je, da so ruske sile v mesto pripeljale mobilno kremacijsko opremo, da bi poskrbele za trupla, in jih obtožil, da zavračajo dostop do humanitarnih konvojev, da bi prikrili pokol.

Denis Pušilin, vodja mednarodno nepriznane Ljudske republike Doneck (DNR), pa je danes dejal, da je pristanišče v Mariupolju prešlo pod nadzor DNR. Zahodni mediji sicer poudarjajo, da trditve ni mogoče neodvisno preveriti, vendar je hkrati potrebno navesti, da posnetki na spletu obstajajo.

Pušilin je znova ponovil, da se preostali ukrajinski borci v mestu pretežno upirajo na območju tovarn Azovstal in Azovmash.

Področje ene od dveh tovarn.
(vir: splet)
Bašurin: osvobojenega 98 odstotkov mesta in 80 odstotkov pristanišča

Tudi drugi predstavnik separatistične vojske, Eduard Basurin, je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti povedal, da so preostali ukrajinski branilci zdaj vkopani v tovarnah Azovstal in Azovmash.

Basurin je danes zjutraj povedal, da so zasedli 80 odstotkov pristaniškega območja. “Eden največjih žepov ukrajinskega odpora je v ogromni metalurški tovarni Azovstal, ki gleda na pristanišče Mariupol.”

Pušilin je še povedal, da bodo v koordinaciji z Moskvo, skupne sile zdaj okrepile prizadevanja za osvoboditev/okupacijo celotne regije Doneck.

“Operacija se bo intenzivirala, saj bolj ko odlašamo, bolj trpi civilno prebivalstvo, ki je talec te situacije,” je dejal na tiskovni konferenci v Donjecku, velikem mestu, ki je v rokah separatistov že od leta 2014.

Potrdil je, da se na stotine ukrajinskih vojakov še vedno bori v soseski, kjer se nahaja tovarna Azovstal. “Naša poročila omenjajo število od 1500 do 3000 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil,” je še dejal za Ria Novosti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: