Pred preiskovalno komisijo Državnega zbora (DZ) o domnevnem nezakonitem financiranju SDS se bo danes nadaljevalo zaslišanje premierja in predsednika SDS Janeza Janše.

Pred komisijo je 3. marca med drugim zanikal, da bi SDS v preteklosti kakorkoli vplivala na poslovanje podjetja NTV24, saj gre za delniško družbo, in podjetje Nova hiša, ki izdaja portal Nova24tv.si.

Kot je dejal, se ne spomni, da bi o posojilu Dijane Đuđić stranki SDS razpravljali na kateremkoli od organov stranke. Preiskovalna komisija pa je bila po njegovem mnenju ustanovljena, ker se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji vsaj malenkostno ogrožen.

Zaslišanje je bilo zaradi Janševega odhoda na sejo vlade 3. marca prekinjeno. Nadaljevanje zaslišanja je bilo nato predvideno na seji konec marca, a je premier Janez Janša odsotnost zaradi obveznosti opravičil.

Pred komisijo bo danes slednjič zaslišan slovenski premier Janez Janša.
V Luksemburgu o vladavini prava na Madžarskem in več drugih članicah, a ne Sloveniji

Slovenska tiskovna agencija (STA) še prenaša, da bodo ministri za zadeve Evropske unije danes v Luxembourgu razpravljali o stanju na področju vladavine prava na Madžarskem, Malti, Nizozemskem, Luksemburgu in Avstriji.

Cilj te razprave po navedbah virov ni enak kot pri postopku po 7. členu Pogodbe EU, ki poteka proti Madžarski in Poljski ter v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot.

Madžarski se sicer obeta še ukrepanje komisije v skladu z mehanizmom pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, sprožitev katerega je pretekli teden napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Ministri EU bodo danes govorili tudi o sklepni fazi konference o prihodnosti Evrope, katere zaključek je predviden 9. maja v Strasbourgu.

Zasedanja se bo udeležil tudi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan, še poroča STA.

(mbo)