Nove zunanjepolitične težave za Tanjo Fajon: njeni makedonski partnerji najbrž skušali prikriti grozljiv umor znanega hrvaškega rokometaša

Makedonska opozicija za brutalen umor obtožuje premierja Dimitra Kovačevskega in notranjega ministra Oliverja Spasovskega, vodilna predstavnika makedonskih socialnih demokratov, na katere malodane prisega Tanja “Drugače!” Fajon.

Medtem ko gre slovenskemu premierju Janezu Janši na mednarodnem političnem prizorišču malodane vse kot po maslu, gre eni njegovih glavnih oponentk in pretendentki na njegov domači položaj, Tanji Fajon, malodane vse v obratni smeri.

Socialni demokrati so od začetka volilne kampanje pretrpeli kar nekaj udarcev, ki so dodobra omajali njihovo že tako načeto javno podobo, zdaj pa se je obupnim nastopom na predvolilnih soočenjih- na katerih njihovi predstavniki bodisi niso prišli v ospredje, bodisi niso pozornosti javnosti pritegnili s čim drugim kot “antiJanša” retoriko- pridružila še blamaža njihove vidne (in neolikane) članice Dominike Švarc Pipan.

Ta naj bi- po pisanju desnici naklonjenih medijev- sodelovala pri branjenju srbskega vojnega zločinca Radovana Karadžića, ki ima na vesti tudi Srebrenico in sorodne pokole.

Kot da to ne bi bilo dovolj, polni naslovnice in stolpce hrvaškega časopisja brutalen umor znanega hrvaškega rokometaša Denisa Tota, ki so ga v Skopju pretekli konec tedna pretepli do smrti. Starega komaj 27 let, naj bi danes pokopali v domačem Đakovu, še odprta kriminalistična preiskava pa dobiva neslutene razsežnosti tudi na makedonskem političnem prizorišču.

In tu “v igro”- sicer zelo posredno- vstopi tudi Tanja Fajon

Poglejmo navedbe hrvaškega tiska, predvsem zagrebškega Jutarnjega lista in sorodnih (tudi) spletno vplivnih medijev sosednje države!

Na Youtubu se je v ponedeljek pojavil 80-sekundni posnetek brutalnega pretepanja hrvaškega rokometaša, ki ga usmerja moški, ki naj bi bil identificiran kot obsojeni makedonski trgovec z mamili Angel Georgievski, ki ga policija še vedno išče.

Posnetek si lahko ogledate na sledeči povezavi tudi na omrežju Twitter: https://twitter.com/Realniot21/status/1513506181603639300. Avtor prispevka in urednik teh strani, tudi sam večkrat žrtev brutalnih napadov, si ga ni mogel, razen nekaj uvodih sekund.

Neznana oseba, ki je objavila videoposnetek, ga je naslovila “Umor, ki ga skušata prikriti ministrstvo za notranje zadeve in Kovačevski”, kar- nič kaj posredno- aludira na makedonskega premierja Dimitra Kovačevskega in notranjega ministra Oliverja Spasovskega.

Sumljive okoliščine smrti mladega hrvaškega rokometaša, torej uradne izjave o tej tragediji, ki so bile podane pred izidom obdukcije in ki vzbujajo dvom o prikrivanju primera, so tako postale predmet političnih spopadov v severni Makedoniji.

Opozicijska VMRO-DPMNE se je nemudoma oglasila in obtožila vladajoče, konkretno pa makedonsko ministrstvo za notranje zadeve in notranjega ministra Oliverja Spasovskega, da poskušajo prikriti Denisov umor. Vse sledi vodijo, trdijo, do Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM).

Naslovnica hrvačkega Jutarnjega Lista.
Fajonkini mednarodni partnerji, za katere se tako zavzema, naj bi sprva skušali smrt predstaviti kot zastoj srca, bojda zavoljo cepiva

Vodja opozicije Hristijan Mickoski je po objavi fotografije osumljenca Angela Georgievskega sicer dejal, da umora Denisa Tota ne bi smeli politizirati in da bo ministrstvo za notranje zadeve razjasnilo, kdo je primer ves čas potiskal pod preprogo, vendar poudaril, da morajo odgovarjati tudi tisti, ki prikrivajo primer in skrivajo storilca.

“Naši podatki kažejo, da je prič umora najmanj ducat,” pa je povedal Mile Lefkov, prav tako poslanec VMRO-DPMNE, in dodal, da se je po njihovih informacijah v neposredni bližini nahajala policija, ki pa umora ni temu primerno obravnavala, temveč prijavila kot naravno smrt mladeniča.

“Zato je odgovornost Spasovskega in ministrstva za notranje zadeve še večja, saj so bile njegove ekipe na prizorišču neposredno prisotne. Namesto da bi dogajanje preprečili ali zadevo vsaj osvetlili, je MUP pustil morilca pobegniti. Spasovski skriva resnico o umoru, če do konca današnjega dne ne pove resnice, je jasno, da skriva. Zahtevamo odgovore in odgovornost,” je medijem včeraj še dejal Lefkov.

Ažurno se je odzvalo tudi skopsko tožilstvo, ki pravi, da zaenkrat ni indicev, da bi kdo prikrival umor Denisa Tota, kar pa je- glede na dogajanje in stopnjo korupcije in kriminala v tej državi- pričakovano, trdijo dobro obveščeni. Na spletu je tudi zaznati ogorčenost zavoljo absurdnih teženj, da bi umor skrili za že dodobra razširjene teorije o srčnem infarktu zaradi cepiva proti covidu-19.

Današnjega pogreba na Mestnem pokopališču v Đakovem se bodo sicer udeležili tudi igralci in vodstvo skopskega Rokometnega kluba Butel.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: