Predstavniki KUL in Gibanja Svoboda na okrogli mizi za takojšnjo spremembo zakona o RTV, novinarski sindikati proti politizaciji socialnega dialoga v programskem svetu RTV

Predstavniki strank KUL in Gibanja Svoboda so se na okrogli mizi o posegih politike v javne medije in pomenu ohranjanja neodvisnih in svobodnih medijev danes zavzeli za umik vsakršne politike iz medijev.

Med prvimi koraki po volitvah v DZ pa napovedujejo spremembo zakona o Radioteleviziji Slovenija, da bo javni servis spet postal javen.

V prvi fazi bi s predlaganimi spremembami spremenili nekaj členov obstoječega zakona, ki bi se med drugim nanašali na sestavo programskega sveta in postopek imenovanja njegovih članov.

Med drugim za zdaj razmišljajo o združitvi nadzornega in programskega sveta v en organ, namesto generalnega direktorja pa razmišljajo o uvedbi kolektivnega upravnega organa RTV SLO.

V nadaljevanju pa načrtujejo tudi spremembo celotnega zakona, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na javnem medijskem servisu odnosi še naprej v ritmu črno-belo.
Novinarski sindikati proti politizaciji socialnega dialoga v programskem svetu RTV

Sindikat novinarjev in Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija pa po včerajšnji seji programskega sveta zavoda opozarjata, da sta proti politizaciji socialnega dialoga v svetu.

Ostro obsojata napade nekaterih članov sveta na posameznike, ki so 23. marca sodelovali v razpravi na javni tribuni za javno RTV. Prav tako ostro obsojajo zlorabo izjav, iztrganih iz konteksta.

Tribuna je bila organizirana tudi zato, ker znotraj zavoda ni dialoga in ker mora biti hkrati javnost obveščena o dogajanju na RTV Slovenija, so izpostavili v odprtem pismu, ki so ga naslovili na generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha.

Posluha za reševanje nakopičenih konfliktov z njegove strani ni, številni med njimi pa so bili namenoma povzročeni predvsem iz kratkoročnih političnih motivov in zaradi prihajajočih volitev, so zapisali.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: