V Ljubljani bo popoldne po dveh prestavitvah zaradi slabega vremena vendarle potekala velika spomladanska čistilna akcija. Zadnji razpisani datum je bil sicer 12. april, gre pa za osrednji dogodek tradicionalne akcije Za lepšo Ljubljano, ki se je uradno začela 22. marca in bo trajala do 23. aprila.

Osrednjo čistilno akcijo Mestne občine Ljubljana, v okviru katere bodo sodelavke in sodelavci Mestne uprave MOL ter ljubljanskih javnih zavodov in podjetij skupaj čistili izbrana območja po Ljubljani, so zaradi slabe vremenske napovedi na današnji dan, kot že omenjeno, prestavili.

Po napovedih bi se morala zgoditi prvega aprila in to ni bila prvoaprilska šala.

V tem obdobju v občini izvajajo še številne druge projekte, ukrepe in dejavnosti, s katerimi ozaveščajo o pomenu urejenosti prostora, trajnostni mobilnosti, čistem zraku in drugih temah, povezanih z izboljševanjem kakovosti življenja v mestu.

Poleg omenjene akcije bodo do 22. aprila potekale še številne akcije čiščenja okolja, ki jih organizirajo četrtne skupnosti ter turistična in druga društva, ki delujejo v Ljubljani, pa tudi posamezniki ter skupine meščank in meščanov, ki jim ni vseeno za naše okolje. 

Čistili bodo Ljubljano; jo bodo tudi očistili?!
23. aprila čiščenje Ljubljanice ter program na nabrežjih

Da pogostejše čiščenje in dodajanje košev ni dolgoročna rešitev za skupni prostor, so pri MOL še zapisali v svojem nagovoru javnosti. Še posebej zato, ker se lahko spodbuja odlaganje gospodinjskih odpadkov, ki sicer sodijo v klasične zabojnike doma.

Zato bodo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano ulične koške opremili z obešankami, s katerimi bodo opozarjali na pomen nepravilnega odlaganja odpadkov, ki negativno vpliva na naše okolje in zdravje ljudi, ogroža živali in dodatno obremenjuje komunalne delavce, poudarjajo.

Več informacij lahko pridobite na sledeči povezavi: https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/akcija-za-lepso-ljubljano-veliko-vec-kot-le-cistilna-akcija-okolja/

Akcijo Za lepšo Ljubljano bodo zaključili predvidoma 23. aprila s čiščenjem Ljubljanice ter programom na nabrežjih.

Da je po Sloveniji v preteklih dneh potekalo več spomladanskih čistilnih akcij, je sicer opozorila tudi Slovenska tiskovna agencija (STA).