V Ukrajini poročila o morebitni ruski uporabi kemičnega orožja, tuji plačanci se predajajo ruskim silam v Mariupolju

Ker so ukrajinskemu pristaniškemu mestu Mariupolj, v katerega je trenutno usmerjena večina pozornosti svetovne javnosti, štete ure, se v zvezi s tem pojavlja tudi ogromno število novic, ki pa so težko preverljive.

Že okoli polnoči so tako svetovni splet prevzela poročila o morebitni ruski uporabi kemičnega orožja, na kar pa je ruska stran- sklicujoč se na propagandistične manevre Velike Britanije in ZDA– že vnaprej opozorila.

Enako je z novicami o napredovanju ruskih sil, ki menda nadzorujejo že 98 odstotkov mesta, preostali ukrajinski borci pa naj bi se zatekli v ogromno industrijska kompleksa Azovstal in Azovmash (AzovJeklo in AzovStroji, op.ur.).

Kronološki pregled:

Velika Britanija preiskuje navedbe, da naj bi Rusija v ukrajinskem mestu Mariupolj uporabila kemično orožje, potem ko so se poročila o tem pojavila na družbenih omrežjih, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je sinoči na Twitterju zapisala, da ugotavljajo podrobnosti, da pa bi bila uporaba tovrstnega orožja izjemno stopnjevanje konflikta in od ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima bodo terjali pojasnila in odgovornost.

Da naj bi ruske sile uporabile to orožje, je navajal tudi ukrajinski (ultra-nacionalistični, op.ur.) bataljon Azov, ki je sporočil, da naj bi ljudje zaradi strupene snovi doživljali dihalne odpovedi in nevrološke težave.

Predsednik Volodimir Zelenski poročil ni potrdil, je pa posvaril pred uporabo kemičnega orožja. Da so seznanjeni s poročili, so potrdili tudi v Pentagonu, kjer pa dodajajo, da jih ne morejo potrditi.

Zapis, ki opisuje usodo Aslina in podobnih,
objavljen tako na Facebooku kot Twitterju.
Tuji plačanci se raje predajajo Rusom kot Čečenom, čeprav jih čaka dolgoletni zapor

Na svetovnem spletu v zvezi z dogajanjem v Ukrajini trenutno najbolj odmevata grozljiv posnetek spopada posadke ruskega tanka z ukrajinsko pehoto, ki je po podatkih stala življenja najmanj 10 od 11-ih ukrajinskih vojakov ter predaja tujih plačancev ruskim silam v Mariupolju.

Kot so na spletnem omrežju Twitter zapisali neodvisni viri, se je tako znani britanski plačanec Aiden Aslin, na spletu imenovan “cossackgundi“, ruskim oboroženim silam predal skupaj z ukrajinskimi marinci.

Telefonski klic med omenjenim in njegovim prijateljem nekaj trenutkov pred predajo je že postal viralen, na njem pa je- tako tisti, ki so se z njim seznanili v celoti- čuti(ti) jok in razrvanost, “ker ve, da bo preostanek življenja preživel v zaporu“.

Komentatorji so zapisali, da že sam telefonski klic prinaša zanimive informacije, saj da:

  • so razmere v Mariupolu zanje hudo slabe
  • so vojaki brez streliva, brez hrane in brez možnosti za umik
  • že 3 tedne poskušajo pobegniti iz Mariupola; tudi tako, da so se večkrat preoblekli v civiliste
  • je Čečenfobija realnost; ukrajinski vojaki in tuji plačanci se raje predajajo ruski vojski kot pa Čečenom generala in čečenskega predsednika Ramzana Kadirova.
Za konec še komentar, ki morda najbolje opiše absurdnost ukrajinske klavnice v tem trenutku: 
"Posmehujemo se odvisnikom od Instagrama in Facebooka, vendar je nekako smešno, da fant ne more pobegniti Rusom, ker je prva stvar, ki jo je naredil, ko je prišel v Ukrajino, da se je slikal in se s tem hvalil na spletnih družbenih omrežjih!"

Po pisanju poznavalcev je Aslin sicer prekaljeni borec, saj naj bi se pred Ukrajino boril tudi v Siriji, proti ISIS-u, in v Kurdistanu, domnevno proti Turkom.

(mbo)

2 thoughts on “V Ukrajini poročila o morebitni ruski uporabi kemičnega orožja, tuji plačanci se predajajo ruskim silam v Mariupolju

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: