Danes zjutraj je večina svetovnih tiskovnih agencij, med njimi tudi STA, poročala, da ruska vojska nadaljuje obstreljevanje mesta Mariupolj na jugu Ukrajine in glede na navedbe ukrajinske vojske načrtuje ofenzivo na tamkajšnjo jeklarno Azovstal, kjer naj bi še bili ukrajinski vojaki.

Kaj pravi druga stran?!

Kot poroča Jutarnji list, ki se pri objavi sklicuje na spletno omrežje Telegram, je čečenski voditelj Ramzan Kadirov na slednjem objavil predajo več kot 1000 ukrajinskih marincev. Sporočilo je objavil danes zjutraj, pri tem pa k predaji pozval tudi preostale ukrajinske vojake v jeklarni Azovstal.

V Azovstalu je trenutno okoli 200 ranjencev, ki ne morejo dobiti nobene zdravniške pomoči,” je v izjavi zapisal Kadirov. “Zanje in vse druge bi bilo bolje, da končajo ta nesmiselni odpor in gredo domov k svojim družinam.”

Objavo Kadirova je sicer treba jemati z zadržanostjo, saj ste včeraj na tem portalu lahko izvedeli, da se ukrajinski borci in tuji plačanci raje predajajo ruskim vojakom kot pa čečenskim borcem, ker imajo tako več možnosti za preživetje.

Več si lahko preberete tukaj: https://mariborskiodmev.com/2022/04/12/v-ukrajini-porocila-o-morebitni-ruski-uporabi-kemicnega-orozja-tuji-placanci-se-predajajo-ruskim-silam-v-mariupolju/

Ruska televizija je sicer včeraj objavila fotografije, na katerih naj bi bili prikazani marinci, ki se predajo v železarni Iljič, med katerimi je bilo veliko ranjenih. O predaji ukrajinskih vojakov je poročalo tudi rusko obrambno ministrstvo.

“V mestu Mariupol, v bližini železarne Iljič, je zaradi uspešnih ofenziv ruskih oboroženih sil in enot milice Ljudske republike Doneck 1026 ukrajinskih vojakov 36. brigade marincev, od tega 162 častnikov, prostovoljno odložilo orožje se predalo,« je zapisano v izjavi.

Grozljivi prizori iz zi. jugovzhodne fronte v Ukrajini.
Iz urada ukrajinskega predsednika, ukrajinskega generalštaba ali ministrstva za obrambo ni bilo odziva

Šele v današnjem jutranjem poročilu je generalštab Ukrajine omenil, da ruske sile še naprej napadajo železarno in jeklarno Azovstal ter pristanišče v Mariupolu.

Rusija je sporočila, da so na kraju spopadov oskrbeli 151 ranjenih ukrajinskih vojakov in jih odpeljali v mestno bolnišnico v Mariupolu.

V ponedeljkovi objavi na Facebooku so zadnji ukrajinski vojaki, ki branijo Mariupol, povedali, da jim “zmanjkuje streliva” in da pričakujejo, da bodo zelo kmalu ubiti ali ujeti.

»Bombardirajo nas iz letal in streljajo na nas iz topništva in tankov. Naredili smo vse, kar smo mogli, mogoče in nemogoče. A vseh virov je enkrat konec,” so sporočili pripadniki 36. brigade, še prenaša Jutarnji list.

(mbo)