Evropska vesoljska agencija (ESA) je zaradi ruske invazije na Ukrajino včeraj končala sodelovanje z Rusijo v lunarnih misijah, potem ko je pred enim mesecem že končala sodelovanje za pristanek roverja na Marsu.

Tehnologijo, ki jo je ESA nameravala s pomočjo Rusije poslati na Luno, bodo sedaj poslali v vesolje po drugih poteh, poročajo svetovne tiskovna agencije. Del opreme zdaj nameravajo na Luno spraviti- kako nepresenetljivo- s pomočjo ameriške vesoljske agencije NASA.

Sporočajo še, da iščejo alternative tudi za druge dele projekta, je pa agencija v okviru misij Luna-25, 26 in 27 v sodelovanju z Rusijo zagotovo hotela testirati novo opremo in tehnologijo.

Konec marca je sicer že bilo prekinjeno sodelovanje pri ExoMarsu, načrtu za pristanek roverja na Marsu, ki bi tam vrtal tla in iskal znake življenja, sedaj pa so se podobno odločili še za lunarne misije.

Tehnologijo, ki jo je ESA nameravala s pomočjo Rusije poslati na Luno, bodo sedaj poslali v vesolje po drugih poteh.

“Tako kot v primeru ExoMarsa tudi ruska agresija proti Ukrajini in posledične sankcije predstavljajo temeljno spremembo okoliščin in preprečujejo ESA, da bi izvedla načrtovano lunarno sodelovanje,” so zapisali v izjavi ESA.

ESA je tako dokončno odstopila od namere, da bi na sondi Luna-25, katere izstrelitev je načrtovana za to poletje, imela nameščeno navigacijsko kamero Pilot-D.

Generalni direktor ESA Josef Aschbacher je na novinarski konferenci dejal, da bodo kamero razstavili in da je bila ruska vesoljska agencija Roscosmos o tej nameri že obveščena.

(mbo)