Poškodovana ruska vojaška ladja se še vedno bori z požarom, so ob 18:15 sporočile ZDA. Domneva se, da je ladja utrpela znatno škodo in je na poti proti pristanišču Sevastopol na Krimu.

“Naša ocena je, da se posadka še vedno bori z ognjem,” trdijo ameriške oblasti. Kar je pri dogajanju zanimivo, je dejstvo, da so ameriški mediji sicer vseskozi trdili, da morebitnega napada ukrajinske vojske z raketo Napetun ni moč potrditi s satelitskimi posnetki, saj da je precejšnje območje Črnega morja zajelo veliko neurje.

Zdaj se pri objavi uvodoma omenjenega podatka sklicujejo na satelitske posnetke, hkrati pa ponujajo razlago o ukrajinskem raketnem napadu, čeravno se zdi bolj smiselno, da bi zaradi neurja prišlo do nesreče v skladišču orožja na križarki; navsezadnje je nekaj podobnega potopilo tudi Kursk, še navajajo neodvisni viri na spletnih družbenih omrežjih.

Ruska raketna križarka. (Foto: Twitter/STA)

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je bila posadka pravočasno evakuirana in da se izvajajo ukrepi za vleko ladje nazaj v pristanišče.

Raketna križarka sicer izvira še iz sovjetske dobe, predstavlja pa vodilno oz. poveljniško ladjo ruske črnomorske flote. Ladje takega tipa so kmalu nehali izdelovati, sicer pa nikoli niso veljale za ponos ruskega ladjedelništva.

Ruska mornarica redno izstreljuje križarske rakete v Ukrajino in podpira kopenske operacije na jugu države. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij- tako državnih kot neodvisnih, kar je sicer v primeru Rusije treba obvezno obravnavati z dozo rezerve- je bila Moskva oborožena s 16 protiladijskimi križarskimi raketami Vulkan.

(mbo)