Včeraj potrdili 1532 okužb z novim koronavirusom, zaščitne maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne

Včeraj so ob 1284 PCR-testih in 10.421 HAGT (Hitrih antigenskih testih) potrdili 1532 okužb z novim koronavirusom, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po podatkih Ministrstva za zdravje v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 104 bolnike, intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 17.

Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih devet bolnikov manj kot dan prej, en bolnik več potrebuje intenzivno nego. Umrlo je sedem bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 25.299 primerov okužbe, kar je 1272 manj kot dan prej. V primerjavi z dnevom prej so včeraj potrdili 72 okužb manj, glede na prejšnjo sredo pa 593 manj.

Še naprej upada tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki znaša 1541.

Nošnja mask v ostalih zaprtih prostorih je po novem
- enako kot v sosednjih državah- zgolj priporočena.
Končno: zaščitne maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne

Kot se je namigovalo že nekaj časa, je vlada sinoči sprejela dolgo pričakovano odločitev: nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih od danes ni več obvezno.

Vlada je tako odločila na predlog strokovne skupine za covid-19, prav tako pa se je namigovalo, da to utegne biti njen zadnji predvolilni bonbonček, kot temu pravi slovenska opozicija.

Po zadnjih informacijah pred sprejemom sinočnje odločitve naj bi se sicer ukrep odpravil dan pred parlamentarnimi volitvami, kar pa bi bilo vseeno malce preveč očitno in zato tudi obremenjujoče dejanje.

Kakor koli; maske ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialno varstvenih zavodih.

Nošnja mask v ostalih zaprtih prostorih pa je po novem zgolj priporočena, od danes poleg tega ne velja več tudi ukrep vzdrževanja medosebne razdalje.

Med valovi epidemije covida-19 je vlada sicer večkrat spreminjala pravila glede obveznega nošenja zaščitnih mask, a je obveznost njihovega nošenja vsaj v zaprtih javnih prostorih veljala večji del epidemije.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta sicer maske ta teden izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: