Reuters: Rusija trdi, da so vsa mestna območja Mariupola očiščena prisotnosti ukrajinskih sil

Rusko obrambno ministrstvo je drevi sporočilo, da so njihove sile blokirale peščico borcev, nameščenih v jeklarni Azovstal. Gre za še edine preostale ukrajinske vojake v mestu, njihovo število ocenjujejo na največ nekaj sto, poročajo neodvisni viri.

Tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov trdi, da so ukrajinske sile v Mariupolu doslej izgubile več kot 4000 borcev in da se jih je v zadnjih dveh dneh predalo še 1464.

Ruske sile sicer že nekaj tednov poskušajo zasesti pristanišče na Azovskem morju, ob uspehu pa se bo sprostil ogromen vojaški potencial, ki bi lahko bil usmerjen bodisi proti severu bodisi proti jugozahodu.

"Celoten urbani del Mariupola je popolnoma očiščen. Preostale ukrajinske skupine so trenutno popolnoma blokirane na ozemlju metalurške tovarne Azovstal," so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. 
"Njihova edina možnost, da se rešijo, je, da prostovoljno odložijo orožje in se predajo."
Ukrajina in Novorusija se vse bolj kažeta kot neizbežna prihodnost.
Iz Kijeva za zdaj še ni odziva na objavo ruskega ministrstva

Moskva je sicer danes še sporočila, da je skupno število “nepopravljivih izgub”, ki jih je Ukrajina do zdaj utrpela, 23.367 oseb, vendar ni predložila nobenih dokazov ali pojasnila, ali so s tem mišljeni mrtvi ali ranjeni ljudje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem dejal, da bo odstranitev ukrajinskih borcev v južnem pristaniškem mestu Mariupol pomenila dokončno prekinitev pogajanj z Rusijo.

Primerjajoč situacijo z Borodjanko, mestom blizu Kijeva, ki je bilo popolnoma uničeno, je Zelenski dejal, da bi “Mariupol lahko bil kot deset Borodjank“.

Dejal je tudi, da Ukrajina ne bo trgovala s svojim ozemljem ali s svojimi ljudmi in da bodo razmere težje, saj bo v prihodnosti najbrž še več Borodjank.

V objavi so- po treznem razmisleku- pripeti nekateri posnetki bojišč v Mariupolju in okolici s spletnega družbenega omrežja Twitter; ogled ni priporočljiv.

https://twitter.com/SenekaSpiro/status/1515337058130223115

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: