Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja, so slovenski škofje zapisali v velikonočnem voščilu, je drevi poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Jezus je po njihovih besedah vstal, da bi sam živel v nas in da bi bili božjega življenja deležni tudi mi. Slednje pa se bo v polnosti udejanjilo v večnosti, so dodali.

Po njihovih navedbah je vprašanje upanja še posebej na mestu v letošnjem času priprave na veliko noč, ki je zaznamovan z zlom vojne v Ukrajini in z vsemi posledicami, ki jih vojna prinaša za njene državljane, za Evropo in za ves svet.

Kot so zapisali, vera v vstajenje in večno življenje, ki jo krepi velikonočno upanje, temelji na zgodovinskem dejstvu Kristusovega trpljenja in vstajenja od mrtvih. Smrt nima zadnje besede, so opomnili.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Gift Habeshaw on Pexels.com)
Križev pot v Koloseju sinoči v znamenju vojne v Ukrajini

Papež Frančišek je sinoči vodil križev pot, s katerim se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja na križu na veliki petek.

Križev pot je prvič od začetka pandemije covida-19 potekal v rimskem Koloseju, slovesnost pa je bila v znamenju vojne v Ukrajini.

Med družinami, ki so nosile križ na 14 postajah križevega pota, sta bili ženski, Rusinja in Ukrajinka, ki se sicer že dolgo poznata in sta v prijateljskih odnosih.

Niso pa prebrali prvotno predvidene meditacije, ki sta jo napisali. Namesto tega je bilo rečeno: Pred smrtjo je molk glasnejši od besed. Zato stojmo v tišini in molimo za mir v svetu.

V Vatikanu so si gesto zamislili kot izraz sprave med narodoma, vendar je uradni ukrajinski predstavniki niso sprejeli z navdušenjem. Vodja ukrajinske grške katoliške cerkve, škof Svjatoslav Ševčuk je dejanje že pred nekaj dnevi označil kot neprimerno, še poroča STA.

(mbo)