Francoski predsednik Emmanuel Macron je imel danes velik shod v Marseillu, mestu, ki je sicer močno naklonjeno njegovi protikandidatki v drugem krogu predsedniških volitev 24. aprila, domnevni skrajni desničarki Marine Le Pen.

Macron skuša v Marseillu na svojo stran dobiti volivce, ki so v prvem krogu glasovali za levičarja Jean-Luca Melenchona. Ta je v pristanišču na jugu Francije dobil kar 31 odstotkov glasov, v celotni državi pa 22 odstotkov.

V Franciji so danes sicer napovedani shodi proti skrajni desnici, h katerim pozivajo sindikati in druge organizacije, vendar tudi shodi v podporo Le Penovi.

Skrajna desničarka- kot jo še opredeljujejo MSM– je bila včeraj na jugu države že tarča protestnikov, ki so jo zmerjali z rasistko, kar pa mnogi opredeljujejo kot teatralična dejanja.

V Franciji ni miru že nekaj let, v Parizu pa je v zadnjem obdobju
zelo burno. (Foto: Alotrobo on Pexels.com)
Terorist se je opravičil žrtvam in družinam žrtev

Je pa svet že sinoči vendarle šokirala neka druga novica iz Francije: Salah Abdeslam- edini preživeli član džihadistične skupine, ki je novembra 2015 izvedla napade v Parizu– se je ob koncu pričanja na sojenju vsem žrtvam opravičil.

V nagovoru poškodovanim in tistim, ki so izgubili svoje bližnje, je dejal, da se zaveda, da opravičilo ne bo zadostovalo, toda če s tem lahko naredi kaj dobrega za eno od žrtev, potem je to zanj zmaga.

S temi komentarji se je dramatično končalo tridnevno pričanje Abdeslama, ki je v začetnih fazah sojenja razen občasnih izpadov proti sodišču strogo molčal.

Abdeslam, glavni osumljenec v procesu- potem ko so bili vsi drugi džihadisti ubiti med napadi 13. novembra 2015 v Parizu- je v svojem pričanju dejal, da se je nameraval razstreliti v nabito polnem baru, vendar se je ustavil, ko je videl ljudi, ki jih je nameraval ubiti.

(mbo)