Indija odpovedala načrte za nakup 48 helikopterjev Mi-17 iz Rusije

Indijske letalske sile (IAF) so se odločile preklicati načrte za nakup helikopterjev Mi-17 V5 od Rusije; domnevno zato, da bi spodbudile vladno pobudo "Make in India", zatrjuejo viri. Preklic prihaja v neprijetnem obdobju za Rusijo.

Da bi podprle pobudo Make in India v obrambnem programu premierja Narendre Modija, so se indijske letalske sile odločile preklicati načrte za nakup dodatnih 48 helikopterjev Mi-17 V5 iz Rusije.

Najvišji vladni viri so za India Today pozno sinoči povedali, da odločitev o umiku razpisa za 48 helikopterjev, ki je bila sprejeta veliko pred izbruhom konflikta med Rusijo in Ukrajino, nima nobene zveze s trenutnim razvojem dogodkov v Evropi.

“Razpis za 48 helikopterjev Mi-17V5 je bil umaknjen zaradi prizadevanj po avtohtoni proizvodnji. IAF bi zdaj podpiral domači program za izdelavo helikopterjev,” so povedali viri.

Večnamenska helikopterja Mi-17 hrvaške vojske v Splitu.
Indija si močno prizadeva za samozadostnost v obrambnem sektorju

Zato je v nedavno prekinila ali preklicala veliko število uvoznih pogodb, so še povedali vladni viri. Mi-17V5 se proizvaja in izdeluje v Kazanu na jugozahodu Rusije. Gre za sodoben vojaški transportni helikopter, ki ga indijske letalske sile že uporabljajo.

Ti helikopterji so del večje družine visoko zmogljivih in večnamenskih Mi-17, ki lahko letijo na velikih višinah v zapletenih vremenskih razmerah, pa naj bo to v tropskem in morskem podnebju ali celo v puščavskih razmerah.

Mi-17 izdelujejo v Helikopterjih Kazan, hčerinski družbi državnega podjetja za načrtovanje in proizvodnjo helikopterjev z imenom Russian Helicopters, Indija pa ga uporablja tudi za težko dostopne gorate predele v Himalaji.

Dodatno neprijetnost za Rusijo predstavlja ravno danes objavljena vest, da je v Ukrajino začelo prihajati orožje in orodje iz ameriškega paketa pomoči v vrednosti 800 milijonov ameriških dolarjev. Med slednjimi se nahaja tudi 11 helikopterjev, ki sodijo v družino Mill; gre celo za Mi-17, a se trenutno ne ve, za kakšen (pod)tip helikopterja gre.

Pošiljke ameriške vojaške pomoči so sicer začele prihajati v Ukrajino, je sicer včeraj za CNN povedal uradnik Bele hiše, prenesel pa Kiev Independent, ki naj bi bil ustanovljen s pomočjo CIA. Pomoč vključuje še 18 155 mm havbičnih topov in 300 dronov Switchblade.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: