Mariupol je blizu padca: ruska vojska preostalim ukrajinskim vojakom izdala ultimat o predaji, ki se je iztekel ob 12. uri (video)

Zdi se, da je Mariupol, zadnja trdnjava ukrajinskih čet na jugovzhodu države, zelo blizu padcu, poroča Euronews. Rusija je ukrajinskim vojakom na tem območju postavila grozljiv ultimat, naj se “predajo ali umrejo”. Ultimat se je iztekel opoldne.

Rusko obrambno ministrstvo je zgodaj v nedeljo objavilo, da so ukrajinskim vojakom v obleganem pristanišču sporočili, da bodo, če odložijo orožje, “zajamčeno ohranili svoja življenja”.

Generalpolkovnik ruske vojske Mihail Mizincev je dejal, da so Ukrajinci, obkroženi v velikanski jeklarni Azovstal, imeli čas do 13.00 po lokalnem času (10.00 GMT, 12.00 CET), da se predajo.

Ogromna jeklarna Azovstal, ki obsega površino več kot 11 kvadratnih kilometrov, je zadnji večji del Mariupola, ki je še vedno pod ukrajinskim nadzorom, poročajo zahodni mediji. Za zdaj ni podatkov, da bi se kdo od njih še predal.

Rusko obrambno ministrstvo je uradni Kijev že prej obtožilo, da prepoveduje pogajanja o predaji, a potrditve teh navedb še ni. V jeklarni naj bi bilo največ nekaj sto ukrajinskih vojakov, potem ko se jih je skoraj 1500 v četrtek že predalo.

Naslovnica hrvaškega Jutarnjega lista, ki- podobno kot slovenski mediji- bolj ali manj povzema navedbe zahodnih medijev.
Usoda križarke Moskva sprožila dodatne spopade

Kljub zagotovilom Rusije, da se bo njena ofenziva osredotočila na vzhod države, je potopitev raketne križarke Moskva, ki jo Rusija pripisuje različnim nebojnim vzrokom, povzročila nove napade na cilje v prestolnici Kijev in tudi v zahodni Ukrajini.

Na območju Odese so tako enote ruske zračne obrambe sestrelile ukrajinsko vojaško tovorno letalo, ki naj bi dostavilo veliko pošiljko orožja, ki so ga Ukrajini dobavile zahodne države. Novico je sporočil Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva.

Ruska raketa Kaliber v bližini Mikolajeva na jugozahodu Ukrajine.

V Harkovu je zaradi nadaljnjega ruskega obstreljevanja mesto v ruševinah. Vedno več ljudi poskuša pobegniti na zahod države; morda tudi s končnim ciljem, da zapustijo državo. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je v petkovem napadu ruskih sil umrlo več ljudi, ranjenih pa je bilo še več kot 50 oseb.

Včerajšnji raketni napad na Kijev, kot odgovor na (nejasno) usodo križarke Moskva, ki je potonila sredi tedna.

Prejšnji teden je EU napovedala, da bo zagotovila finančna sredstva in podporo tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča za pomoč pri dokumentiranju in zbiranju dokazov o vojnih zločinih, na katere sumijo po umiku ruskih čet iz severa Ukrajine.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: