Papež Frančišek je danes v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu ob veliki noči, ki jo zaznamuje vojna v Ukrajini, pozval h končanju spopadov po vsem svetu, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Videli smo preveč krvi, preveč nasilja, je dejal papež pred več deset tisoč verniki na Trgu svetega Petra. Kmalu se bo nad to strašno noč trpljenja in smrti dvignila nova zora upanja, je dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Kot je dejal, v srcu nosi številne ukrajinske žrtve, milijone beguncev in notranje razseljenih oseb, raztrgane družine, zapuščene starejše, razbita življenja in mesta, zravnana do tal.

“V očeh nosimo pogled otrok, ki so postali sirote in ki bežijo od vojne. Ko jih gledamo, ne moremo, da ne bi zaznali njihovega krika bolečine skupaj s krikom toliko drugih otrok, ki trpijo po vsem svetu. Tistih, ki umirajo od lakote ali pomanjkanja zdravljenja, tisti, ki so žrtve zlorab in nasilja. In tistih, ki so jim odrekli pravico do rojstva.”

Trg svetega Petra, Rim in Vatikan.
(Foto: Kai Pilger on Pexels.com)
Prisluhnite ljudskemu kriku po miru!

Odgovorne za narode” je tudi pozval, “naj prisluhnejo ljudskemu kriku po miru” in naj si zastavijo “vznemirljivo vprašanje, ki so si ga postavili znanstveniki pred skoraj 70 leti: ali bomo uničili človeški rod ali se bo znalo človeštvo odpovedati vojni?”

Ob tem je pohvalil vse družine in skupnosti, ki so sprejele begunce iz Ukrajine, rekoč “naj bo to blagoslov za našo družbo, ki jo kvarita sebičnost in individualizem”.

Spomnil je tudi na veliko trpljenje v konfliktih drugod po svetu, na območjih kot so Bližnji vzhod, Libanon, Sirija, Jemen, Irak, Afganistan, Libija, Mjanmar in v Afriki.

Po dveh letih omejitev zaradi pandemije covida-19 letošnje velikonočne slovesnosti v Vatikanu sicer znova potekajo kot običajno, dovoljena je tudi navzočnost vernikov, še poročajo svetovne tiskovne agencije.

(mbo)