Na ducate ranjenih v muslimanskih nemirih na- Švedskem!!!

Več dni trajajoči nemiri na Švedskem povzročili tudi ogromno materialno škodo!

Nemire naj bi sprožili načrti skrajno desničarske skupine za zažiganje Koranov, poškodovanih pa je bilo več deset ljudi, je v ponedeljek sporočila švedska policija in oblasti pozvala k dodatno odobrenim sredstvom za spopadanje z nasiljem.

Protesti so se stopnjevali od četrtka in v več mestih prerasli v nasilne, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 26 policistov in 14 civilistov, je na današnji tiskovni konferenci še sporočila policija.

Nemire je sprožil vodja protipriseljenske in protiislamske skupine Hard Line, dansko-švedski politik Rasmus Paludan, ki naj bi si na tak način želel dvigniti podporo pred septembrskimi volitvami, poroča Radio France International.

Radio France Internationale, običajno imenovan RFI, je mednarodna radijska postaja v Franciji v državni lasti. Število njenih poslušalcev dosega nekaj deset milijonov, s tem pa je ena izmed najbolj poslušanih mednarodnih radijskih postaj na svetu, skupaj z BBC World Service, Voice of America in China Radio International.

Paludan- ki namerava kandidirati na septembrskih volitvah, vendar še nima potrebnih podpisov, s katerimi bi si zagotovil kandidaturo- se je odpravil na napovedano “skandinavsko turnejo”, kjer je obiskal mesta z veliko muslimanske populacije, priseljene med raznimi bližnjevzhodnimi krizami, z namenom zažiganja kopij muslimanske svete knjige Koran v zanje svetem mesecu ramazan.

Fotografija je simbolična.
(Foto: David Henry on Pexels.com
Apel švedske policije: “Premalo nas je!”

“Kriminalci so izkoristili situacijo, da bi pokazali nasilje do družbe, brez kakršne koli povezave z demonstracijami,” je na današnji tiskovni konferenci skušal strasti pomiriti vodja nacionalne policije Anders Thornberg. “Premalo nas je! Rastli smo, a nismo rasli tako, kot so problemi v jedru družbe,” je dejal in prosil za več sredstev za policijo.

Med protesti proti skupini Hard Line so že v četrtek zvečer izbruhnili spopadi s policijo; ti so se začeli v mestih Linkoping in Norrkoping. Razširili so se v tretje največje švedsko mesto Malmo, ki šteje približno 350 tisoč, z okolico vred pa 750 tisoč prebivalcev. Tam so med drugo nočjo nemirov s sobote na nedeljo zažgali šolo.

Ko so protestniki v nedeljskih spopadih zažigali avtomobile in kamenjali policijo, so se policisti odzvali, je dejal vodja policijskih specialnih enot Jonas Hysing. “Približno 200 udeležencev je bilo nasilnih in policija se je morala v legitimni samoobrambi odzvati z orožjem,” je dejal.

Policija je sicer že pred tem sporočila, da so policisti med nedeljskimi “nemiri” ranili tri ljudi, potem ko so izstrelili opozorilne strele. Zaradi nasilja je bilo v Norrkopingu aretiranih osem ljudi, v sosednjem Linkopingu pa 18 ljudi.

Fotografija je simbolična.
(vir: splet)
Malodane neverjetno: zaradi muslimanskih nemirov na Švedskem Irak poklical švedskega veleposlanika na zagovor!

V nedeljo so v obeh mestih že drugič v štirih dneh izbruhnili spopadi. Po nizu nasilnih incidentov je iraško zunanje ministrstvo v nedeljo sporočilo, da je na zagovor poklicalo švedskega odpravnika poslov v Bagdadu.

Opozorilo je, da bi dogajanje lahko imelo “resne posledice” na “odnose med Švedsko in muslimani na splošno, tako muslimanskimi kot arabskimi državami ter muslimanskimi skupnostmi v Evropi”.

Uradna tiskovna agencija Savdske Arabije je sporočila, da je kraljestvo “obsodilo razburjenje nekaterih skrajnežev na Švedskem in njihove provokacije proti muslimanom”.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: