Požari v Dalmaciji pod kontrolo

Na obronkih dalmatinskega gorovja Biokovo v osrednji Dalmaciji gori že ves konec tedna, je danes poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nazadnje je v noči na ponedeljek izbruhnil požar na območju Kotišina pri Makarski. Zagorelo je na nedostopnem terenu. Z ognjenimi zublji so se borili gasilci iz celotne Splitsko-dalmatinske županije. Gorel je borov gozd.

Gorelo je tudi na nedostopnem območju Biokova nad krajem Živogošće. Ponoči je bilo na obeh lokacijah 115 gasilcev, je za Hino dejal načelnik makarskih gasilcev Mario Čović.

Zaenkrat ni podatkov, kolikšno površino je zajel ogenj. Objekti zaradi požara niso bili ogroženi, vendar gasilci pozorno spremljajo dogajanje, ki bi se lahko spremenilo zaradi vetra. Ta je ključen dejavnik pri odločitvi, ali bodo na pomoč pri gašenju v prihodnje poklicali tudi zračne sile, je še dejal Čović.

Po požaru v Dalmaciji.
Na fotografiji "Tamić", v tej regiji popularen TAM-ov poltovornjak.
Hitrost in smer vetra odločilna faktorja

Hrvaški Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je sicer že v nedeljo za splitsko regijo izdal rumeno opozorilo zaradi vremenskih razmer te dni, saj se je pričakovalo, da bodo lokalna neurja in veter presegli 65 km na uro.

Gorelo je tudi na drugi, severni strani splitskega akvatorija. Kot je povedal Marin Buble, poveljnik Operativnega območja Trogir, je bil požar, ki je izbruhnil popoldne na območju Marinove Drage na Čiovu, pogašen v nedeljo ob 19. uri, so še poročali hrvaški mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: