Vučić: Ukrajina in država EU širita lažne informacije o bombah na srbskih letalih

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj obtožil Ukrajino in eno od držav EU, ki je ni poimensko navedel, da širita lažne informacije o bombah v potniških letalih srbskega letalskega prevoznika Air Serbia.

Srbija je od vojne v Ukrajini ohranila povezavo z Moskvo, so pa od takrat prejeli številne grožnje z bombo na letalih Air Serbia.

“To počnejo tuje obveščevalne službe dveh držav. Ena je država članica EU, druga je Ukrajina, je dejal srbski predsednik, ki dokazov za svoje trditve ni podal.”

Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja se je moralo zaradi grožnje z bombo v Beograd ali Moskvo vrniti več kot 20 letal Air Serbia.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Brett Sayles on Pexels.com)
Beograjsko letališče so zaradi istega razloga morali evakuirati najmanj trikrat, še prenaša STA

Srbija, ki je skoraj v celoti odvisna od ruskega plina in nafte, nasprotuje sankcijam proti Kremlju in ima še naprej vzpostavljene redne letalske povezave z Moskvo.

V pogovoru za srbsko provladno televizijo Pink je srbski predsednik dejal, da Srbija to počne “iz principa”.

“Letalske povezave ohranjamo iz principa, saj želimo pokazati, da smo svobodna država in sami sprejemamo odločitve,” je dejal Vučić, ki bo nocoj v Sloveniji na delovnem obisku.

Po Vučićevih besedah je bil zadnji primer grožnje z bombo na letalu v nedeljo, ko je bilo letalo Air Serbia nad Slovaško, a je pilot nadaljeval polet “ker je vedel, da gre za lažno sporočilo”.

Izjava sicer zveni srhljivo, saj poznavalci na različnih spletnih družbenih tolmačijo, da bi posadka morala slediti vsem varnostnim protokolom v takih primerih.

Najmanj, kar bi morali storiti, še navajajo, je pristati na najbližjem oz. prvem možnem letališču, kjer bi primer oz. operacijo prevzele druge, za to usposobljene, ekipe.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: