EMŠO v zgodovino, od sedaj na Hrvaškem le še OIB

Konec nekega obdobja: po 46-ih letih je EMŠO oziroma JMBG ukinjen, vendar registrske številke še ne bodo izbrisane. JMBG ali samo MBG ne bo več dovoljeno uporabljati kot redno, osnovno ali trajno identifikacijsko oznako državljanov, v te namene zdaj obstaja OIB.

Širša javnost ni navdušena: registrska številka državljanov na Hrvaškem se uporablja od leta 1976, osebna identifikacijska številka (OIB) pa jo je nadomestila leta 2010.

Najprej k pojmom: JMBG pomeni “jedinstveni matični broj građana” in je (bil) enakovreden slovenskemu EMŠO oziroma “enotni matični številki občana”. Zdaj je JMBG/EMŠO na Hrvaškem nadomestil OIB oziroma “osnovni identifikacijski broj”. Ljudje menijo, da je bil JMBG mnogo bolj enostaven od OIB in si ga je bilo lažje zapomniti.

Hrvaški MUP (ministrstvo za notranje zadeve) je dal v javno razpravo predlog zakona o prenehanju veljavnosti zakona o identifikacijski številki, ki ima le dva člena: prvi pravi, da z dnem uveljavitve tega zakona preneha veljati Zakon o identifikacijski številki, drugi pa da omenjeni zakon začne veljati osmi dan od objave v Uradnem listu (hrvaško “Narodne novine”).

Matična številka državljanov se sicer na Hrvaškem uporablja od leta 1976 in je bila državljanom dodeljena po kraju rojstva.
Edinstvena osebna identifikacijska številka (JMBG) gre končno v zgodovino, sporočajo mediji

To bo pomenilo, da JMBG ali samo MBG ne bo več dovoljeno uporabljati kot redno, osnovno ali trajno identifikacijsko oznako državljanov, vendar obstoječe identifikacijske številke ne bodo izbrisane iz evidenc. To pa zato, da bi jih lahko uporabljali kot nadzorni mehanizem in za povezovanje in izmenjavo podatkov podatkov ne bo mogoče povezati z osebno identifikacijsko številko (OIB).

Namreč osebam, ki so umrle pred 31. decembrom 2008, torej osebam, ki so izginile ali umrle med domovinsko vojno ali družinskim članom žrtev domovinske vojne, ki so umrle pred uveljavitvijo zakona o OIB, le-ta iz istega razloga ni bil dodeljen.

Matična številka državljanov se sicer na Hrvaškem uporablja od leta 1976 in je bila državljanom dodeljena po kraju rojstva. Ker pa je vseboval tudi osebne podatke državljanov- kot so datum rojstva, območje rojstva in spol- zaradi česar je bil ranljiv za zlorabe, je bil leta 2010 zamenjan z osebno identifikacijsko številko (OIB).

Med obema sistemizacijama obstaja tudi bistvena razlika: JMBG je sestavljen iz 13 števk, razdeljenih v šest skupin. Prvih sedem števk se je nanašalo na datum rojstva, naslednji dve na območje, kjer je bila številka izdana (30 do 39), ki ji sledi trimestna koda spola (moški od 000 do 499, ženska od 500 do 999), zadnja števka pa je bila kontrolna.

Povsem nasprotno pa je OIB sestavljen iz 11 naključno izbranih števk; v teoriji torej poenostavljen in sam po sebi ne pove veliko.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: