Johnson se je v parlamentu opravičil zaradi kršenja protikoronskih ukrepov; Poljska zavrača sprejemanje in plačevanje novih dobav cepiva proti covidu

Poljska zavrača plačevanje in sprejemanje novih dobav cepiva proti covidu-19 v okviru skupnih nabav EU, je danes sporočil poljski zdravstveni minister Adam Niedzielski.

Po njegovih besedah ima namreč Poljska 25 milijonov neporabljenih odmerkov cepiva proti covidu. Naročenih pa jih ima še dodatnih od 67 do 70 milijonov. Povedal je, da so želeli dobave cepiva razporediti čez obdobje nekaj let, pri čemer je bil kritičen predvsem do Evropske komisije in proizvajalcev.

Ob tem je izpostavil težak finančni položaj, v katerem se je Poljska znašla zaradi množičnega prihoda beguncev iz Ukrajine, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na Evropski komisiji so poudarili, da države članice obvezujejo pogodbe, vendar pa komisija razume težak položaj, v katerem je Poljska, in bo skušala še naprej posredovati v pogovorih med poljsko vlado in podjetjem Pfizer, da bi našla pragmatično rešitev.

Zanimivo, da večina MS medijev še zmeraj ne problematizira vloge Ursule von der Leyen in njenega moža Heika pri izdelavi in distribuciji cepiv (op.avt.).

Cepiv je na Poljskem preveč in ta jih ne želi več kupovati.
(Fotografija je simbolična.)
Britanski premier se je opravičil za amoralna dejanja

Britanski premier Boris Johnson se je danes v parlamentu opravičil zaradi kršenja protikoronskih ukrepov v času pandemije covida-19, ko so se na Downing Streetu odvijale sporne zabave.

Ponovno je zatrdil, da ni zavestno kršil pravil. Britanski parlament bo sicer v četrtek glasoval o morebitni uvedbi preiskave proti Johnsonu.

Kot je dejal, se mu takrat ni zdelo, da je storil kaj narobe. To je označil za napako in se zanjo brez zadržkov opravičil.

Johnson je poslance nagovoril prvič po tistem, ko je plačal globo zaradi kršenja protikoronskih ukrepov. Johnson je prvi britanski premier, ki je bil kaznovan zaradi kršitve zakona, poroča britanski BBC.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je Johnsonov nastop označil za šalo, njegovo opravičilo pa za hinavsko, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: