V sklopu projekta Tartini 330 danes odprtje razstave o glasbenikovih istrskih letih

V sklopu prireditev ob 330. obletnici rojstva piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija bodo popoldne v koprskem pokrajinskem muzeju odprli razstavo Giuseppe Tartini – med Piranom, Strunjanom in Koprom.

Pred odprtjem razstave bo violinist Zdravko Pleše zaigral na Tartinijevo violino, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Razstava je plod sodelovanja pokrajinskega muzeja, Italijanskega središča Carlo Combi iz Kopra in Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.

Kot je na današnji predstavitvi razstave navedel direktor pomorskega muzeja Franco Juri, so ob 330. obletnici Tartinijevega rojstva pripravili bogat program, ki se je začel že februarja. Po besedah soavtorja razstave Kristjana Kneza so se osredotočili na zgodnja, istrska leta Tartinija.

MMC RTV Slovenija poroča, da je ena od avtorjev razstave Duška Žitko pozdravila medinstitucionalno povezovanje pri pripravi razstave o “piranskem velikanu” Tartiniju. Kot je spomnila, pomorski muzej kot mestni muzej vse od ustanovitve skrbi za Tartinijevo dediščino, vključno s Tartinijevo rojstno hišo, v kateri hranijo mojstrovo violino.

Piran, Tartinijev trg.

Tudi vršilko dolžnosti direktorice Pokrajinskega muzeja Koper Tino Pucer Novak veseli, da se bo tako pomemben dogodek odvil v koprskem muzeju. Ob tem je spomnila na izredno kakovosten in bogat spremljajoči program k razstavi.

Pokrovitelji razstave so ministrstvo za kulturo, Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti ter koprska in piranska občina.

Razstava bo do julija gostovala v Kopru, nato pa se bo selila v Tartinijevo hišo v Piranu in na ministrstvo za kulturo v Ljubljani.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: