Druga stran demokracije: britansko sodišče uradno dovolilo izročitev Assangea v ZDA

Sodišče v Londonu je danes uradno izdalo dovoljenje za izročitev Juliana Assangea, ustanovitelja WikiLeaksa, v ZDA, kjer mu nameravajo soditi zaradi objave tajnih dokumentov, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Končno odločitev mora sedaj sprejeti britanska notranja ministrica Priti Patel. Odvetniki Assangea se lahko sicer še pritožijo na višje sodišče, če bo ministrica potrdila izročitev.

Današnja odločitev pomeni korak bližje končanju dolgoletne sage na britanskih sodiščih glede izročitve v ZDA, čeprav so odvetniki že napovedali dodatne pritožbe tudi glede drugih točk primera.

ZDA zahtevajo izročitev Assangea po 18 točkah kazenske obtožbe, vključno s kršenjem zakonodaje o vohunjenju, potem ko je Wikileaks leta 2010 objavil na tisoče tajnih dokumentov ZDA, pa piše večina britanskih in ameriških medijev.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Markus Spiske on Pexels.com)

Washington torej želi Assangeu soditi v povezavi z objavo kakšnih 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu, še poudarjajo.

Assange zanika kakršno koli krivdo. Od leta 2019 je v zaporu na jugovzhodu Londona, pred tem pa je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je našel zatočišče pred preganjanjem.

V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: