Ukrajinski vojaki v Mariupolju prosijo za evakuacijo, novi ruski ultimat se izteče ob 14. uri

Serhij Volina, poveljnik ukrajinskih marincev v Mariupolju, je danes opozoril, da se njegove sile morda soočajo s svojimi zadnjimi dnevi, če ne urami, in pozval k evakuaciji vojakov v tretjo državo, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Njegova enota se je zatekla v jeklarno Azovstal, velik tovarniški kompleks s podzemnimi tuneli, ki je tarča intenzivnega obleganja ruskih sil. Tam so poleg ukrajinskih vojakov tudi civilisti.

Rusija je sicer v zadnjih dneh že večkrat pozvala ukrajinske branilce v Mariupolju, naj položijo orožje in se predajo, kar naj bi jim zagotovilo preživetje. Doslej so ukrajinski vojaki vse ponudbe zavrnili, je pa rusko obrambno ministrstvo danes ponovilo svojo ponudbo.

Da so razmere v mestu izjemno težke, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je obenem zaveznice znova pozval k dobavi orožja, še poroča STA.

Ukrajina, ostanki Iljušina 76 v okolici mesta Herson.
(Vir: splet)
Novi ruski ultimat se izteče ob 14. uri, ruska vojska nad ostanke zloglasnega nacionalistčnega bataljona tudi z globinskimi bombami

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk je na spletnem omrežju Telegram sporočila, da se jim je vendarle uspelo dogovoriti za humanitarni koridor za evakuacijo žensk, otrok in starejših iz obleganega južnega pristaniškega mesta.

“Glede na katastrofalne humanitarne razmere v Mariupolju, bomo danes svoja prizadevanja usmerili v to smer. Civilistom so naročili, naj se zberejo ob 14. uri (po lokalnem času), nato pa se bo kolona prek Berdjanska premaknila proti Zaporožju“, je napovedala.

“Zaradi zelo težke varnostne situacije lahko pride do sprememb vzdolž koridorja. Zato sledite ustreznim uradnim obvestilom. Potrudili se bomo, da bo vse delovalo pravilno,” je še poudarila poudaril Vereščukova, zanimivo pa je, da ura odhoda sovpada z uro izteka novega ultimata.

Takšno je bilo stanje na terenu po poročanju ISW
17. aprila letos.
Mariupoljske mestne oblasti eno, ruska vojska drugo

Podžupan Mariupolja Sergej Orlov je za Sky News izjavil, da se na območju jeklarne nahaja tudi veliko civilistov, medtem ko ruska vojska trdi, da jih preostali pripadniki ekstremno nacionalističnega bataljona AZOV izkoriščajo kot živi ščit.

“Lahko potrdim, da je tam veliko civilistov. Večinoma gre za meščane najbližjih porušenih objektov, veliko pa je tudi tam zaposlenih jeklarjev. Vedo, da je imela železarna dobro zaklonišče za bombe in tudi nekaj zalog hrane in vode v zavetišču. Zato so se odločili, da bodo z družinami (pre)živeli prav tam,” je še povedal Orlov.

Skoraj enako je kasneje ponovil tudi za BBC; da je veliko civilistov “obtičalo” v oblegani tovarni Azovstal. “Za ljudi v tovarni dostava pomoči trenutno ni možna. Pogrešajo prav vse. Vodo, hrano, zdravila in Rusija prav vse tudi blokira; kakršno koli humanitarno pomoč ali evakuacijo.”

“Včeraj naše ponudbe ni sprejel noben vojak,” so medtem sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. “Od 22. ure po moskovskem času 19. aprila 2022 nihče ni uporabljal koridorja,” so dodali na ministrstvu. Tudi sicer so zelo nenaklonjeni evakuacijam, saj so med “civilisti” pri zadnji taki našteli kar 120 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil.

Mestni svet Mariupolja je na Telegramu sporočil, da mesto še ni padlo, je pa potrebo omeniti, da je območje, ki še ni zasedno, veliko zgolj 3×3 km2.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: