Commedia dell’arte na RTV Slovenija; kampanja pred nedeljskimi volitvami se sicer izteka

Sinočnje soočenje buri duhove: od smeha do zgražanja zavoljo načina vodenja in nizke politične kulture glavnih akterjev.
(novica s komentarjem)

Volilna kampanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami se izteka, politične stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, predvsem tistih, ki so še neopredeljeni, je davi poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zadnji dan volilne kampanje stranke pripravljajo različne dogodke, srečanja in pogovore z volivci, da bi prepričali še neopredeljene. Zadnjo priložnost za prepričevanje volivcev bodo imeli še na današnjih soočenjih, danes pa bodo objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave.

Opolnoči bo začel veljati molk, ki bo veljal do nedelje do zaprtja volišč. Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Med polnočjo in 7. uro lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00, med 7. in 19. uro pa na številko 080 21 13.

Tako o sinočnjem soočenju poročajo na spletni strani RTV Slovenija.
(Foto: posnetek zaslona, vir: MMC RTV SLO)
“Nacionalkino” soočenje, ki buri duhove: politični prvokategorniki zapovrstjo zapuščali soočenje, Jelinčič padel, RTV Slovenija dogajanje obžaluje

Predstavniki 12 parlamentarnih strank so še zadnjič pred volitvami soočili mnenja, predvsem o prihodnosti Slovenije, a je na koncu v studiu ostala le polovica predstavnikov strank, pišejo pri MMC RTV SLovenija.

V soočenju so sodelovali Janez Janša (SDS), Robert Golob (Gibanje Svoboda), ki je zaradi domnevne okužbe z novim koronavirusom sodeloval na daljavo oziroma preko video povezave, Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo), Tanja Fajon (SD), Matej Tonin (NSi), Luka Mesec (Levica), Zmago Jelinčič (SNS), Marjan Šarec (LMŠ), Dejan Podgoršek (Naša dežela), Alenka Bratušek (SAB), Ljubo Jasnič (DeSUS) in Ivan Gale (Naša prihodnost in Dobra država). Soočenje je vodil Igor Pirkovič.

Zaradi nestrinjanja z načinom vodenja oddaje je proti koncu oddaje studio prvi zapustil Zmago Jelinčič, drug za drugim so mu sledili Luka Mesec, Tanja Fajon, Ljubo Jasnič, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Med drugim, ker menijo, da niso mogli predstaviti svojih stališč.

RTV Slovenija je v izjavi za javnost zapisala, da obžaluje, da so nekateri predstavniki političnih strank oddajo predčasno zapustili in da so bili ustvarjalci RTV Slovenija med oddajo deležni žaljive komunikacije.

RTV Slovenija je avtonomna institucija, njeno vodstvo odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost in obsoja vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk, še piše v izjavi za javnost. Javnost in zlasti predstavnike politike poziva h kulturi dialoga in umiritvi strasti, so še zapisali.

Črno- beli svet sinoči na RTV Slovenija.
Osupljivo nizek nivo glavnih akterjev, voditelj izgubljen, a tudi tarča provokacij, desnica stoična, levica s provokativnim in najbrž vnaprej dogovorjenim manevrom

Odzivi v javnosti, predvsem na spletnih družbenih omrežjih, glede na potek in razplet dogajanja niti ne morejo biti drugačni, kot pač so. Večina je zgrožena nad nizkim nivojem komunikacije in medsebojno nespoštljivostjo.

Po ogledu oddaje lahko avtor te objave svobodno in z vso odgovornostjo zapiše, da česa podobnega še ni spremljal v življenju, je pa to posledica večdesetletne negativne kadrovske selekcije na vseh družbenih nivojih.

Vsak, ki je kadar koli delal v medijih in pozna procese in ozadja ustvarjanja takih in podobnih oddaj, hkrati pa je zaprisežen načelu objektivnosti, lahko brez zadržkov zapiše, da je bilo soočenje od samega začetka oropano predvsem pristnosti.

Čeravno izbira Igorja Pirkovića za voditelja zaradi aktualnega dogajanja v zvezi z domnevnim podrejanjem RTV Slovenija morda res ni najbolj posrečena odločitev, je treba poudariti, da so predstavniki aktualne opozicije načrtno in od samega začetka težili k spodjedanju njegove voditeljske avtoritete, kar si drugje ponavadi ne privoščijo.

Da se razumemo: avtor tega zapisa je levo politično orientiran, v “najslabšem” primeru levo-sredinsko, a obstaja pravilo meje; nek nivo javnega nastopa pod katerega javne osebnosti ne bi smele. Kot nalašč imamo prav v Mariboru trenutno “odličen” primer v podobi pretežno preziranega župana Aleksandra Saše Arsenovića, kjer pa predstavniki ta-iste opozicije, predvsem Socialnih demokratov, preračunljivo in potrpežljivo čakajo, da vihar mine, da se poleže.

Sinočnje vedenje večine akterjev k sreči ni pripeljalo do fizičnega obračunavanja, sploh pa ne s fizično šibkejšimi od sebe, čeravno jo je predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič vendarle skupil, je bilo pa to perfidno in najbrž vnaprej načrtovano obračunavanje z nekom, ki ti ni po volji.

Zaradi željenega efekta prikazovanja bojda katastrofalnega stanja v državi, posledično družbi, posledično medijih, kar predstavniki KUL-a ob zaporednem zapuščanju soočenja navsezadnje sploh niso več skrivali, so slednji od samega začetka v svoje roke vzeli pravico vodenja oddaje oziroma moderiranja debate, kar je slednjič privedlo do vrelišča.

Stranke se borijo za vsak glas;
včerajšnji cirkus na RTV Slovenija je za to najboljši dokaz.
Patetičen Golob in vitalen interes opozicije

Jasno je, da je vitalen interes opozicije množičen odhod na volišča; sinočnje ne-soočenje je pač postalo žrtev takšnih teženj, a toliko zaigranosti, nepristnosti, improvizacije in načrtnega rušenja vendarle nismo imeli priložnosti videti že dolgo časa.

Pravzaprav ne, da tega nismo imeli priložnosti videti že dolgo časa, ampak česa podobnega še sploh nismo imeli priložnosti videti. Najbrž gre res za preživetje (občutek je, da bolj nominalno levi kot nominalno desni strani), v patetičnosti pa je “blestel” zlasti Robert Golob; še najbolj s svojo vzhičenostjo o ljudeh, ki da v pričakovanju svobode/Svobode bojda plešejo po ulicah.

No, v Mariboru je- kako primerno in kakšno srhljivo naključje hkrati- na Trgu svobode zaplesalo kakih 20 do 30 ljudi, ki so se kaj kmalu razšli, občutno preglasnemu ozvočenju navkljub. Najbrž so pričakovali maso nezadovoljnežev, a pustimo to.

Vsaka nadaljnja beseda v zvezi s sinočnjim cirkusom (kot ga je poimenovala Alenka Bratušek pred odhodom) je odveč, v prid uravnoteženosti objave pa bom vendarle še zapisal zaključno misel prvaka SDS Janeza Janše, ki je na volišča pozval z besedami: “Sodite po dejanjih, ne besedah!”

“Bomo!”

Aljoša Dragaš

One thought on “Commedia dell’arte na RTV Slovenija; kampanja pred nedeljskimi volitvami se sicer izteka

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: